Brno bude mít vyrovnaný rozpočet. Desítky milionů půjdou do dopravy

Brno - Brno by mělo příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 11,2 miliardy korun včetně peněz pro městské části. Počítá s tím návrh, který dnes projednali městští radní. Na letošní rok město schválilo stejný rozpočet, ale očekávaná skutečnost bude zřejmě nakonec 11,4 miliardy korun. Desítky milionů korun z rozpočtu půjdou příští rok na studie a přípravy staveb tramvajových tratí. Rozpočet počítá také s příspěvkem 21 milionů korun na stavbu velkého městského okruhu v Žabovřeskách.

Rozpočtem se ještě bude zabývat zastupitelstvo. „K nejzajímavějším investicím patří zahájení příprav na výstavbu nových tramvajových tratí a rekonstrukci dalších významných ulic, stejně tak příprava na rekonstrukci Mendlova náměstí,“ uvedl primátorův náměstek Robert Kotzian (ODS).

Z tramvajových tratí zmínil například prodloužení trati ze Štefánikovy čtvrti na sídliště Lesná či odbočující trať v Bohunicích od zastávky Osová tunelem k univerzitnímu kampusu, prodloužení trati v Bystrci na sídliště Kamechy a také síť tratí v chystaném jižním centru.

Opravy čekají příští rok také některé důležité silnice v Brně. Kotzian uvedl třeba investici deset milionů korun do opravy ulice Milady Horákové, 20 milionů korun na opravy Horovy a Minské ulice či přípravy na rekonstrukci ulice Veveří. Opravena bude také křižovatka na Vaňkově náměstí nad Masarykovým onkologickým ústavem. Nepřehledné místo se za 32 milionů korun změní v kruhový objezd, přibyde také malý park a nový vchod do nemocnice.

Obešli radní pravidla, když schválili dotaci pro Cinema Mundi?

Kritiku opozice vyvolalo rozhodnutí radních podpořit částkou 5 milionů korun festival Cinema Mundi. Město totiž letos schválilo pravidla, podle kterých rozhoduje, jaké kulturní akce a jak vysokou částkou podpoří. Dotace pro filmový festival ale tato pravidla obchází.

To vedení Brna odmítá. „Určitě to není jediná kulturní nebo sportovní akce, která je takto podpořena. Jako náměstek pro technický úsek můžu pouze konstatovat, že tento návrh byl předložen jako součást rozpočtu. Podpořil jsem ho, protože mi není znám jakýkoliv rozpor s legislativou. Návrh byl navíc předložen odborným útvarem,“ bránil pozici města náměstek primátora Robert Kotzian (ODS).

Náměstkyně primátora Jana Bohuňovská odpovědná za kulturu se dnes k pětimilionovému příspěvku pro festival nevyjádřila. Podle sekretariátu je příliš pracovně vytížena.

Stavba velkého městského okruhu v části Žabovřesky by měla začít podle Ředitelství silnic a dálnic v roce 2016 a úkolem magistrátu je do té doby vyřešit majetkoprávní vztahy v místě. Radnice na to má vyčleněných 21 milionů korun. Další finance půjdou na výstavbu mimoúrovňové křižovatky na Tomkově náměstí či v Rokytově ulici.

Rozpočet počítá i s přípravou rekonstrukce Mendlova náměstí. Radnice nechá za 2,5 milionu korun vypracovat možné návrhy oprav. „Prozatím máme čtyři varianty, a dvě počítají s tím, že se zruší současná tramvajová smyčka, která zabírá cenné místo na významném náměstí. Místo ní by mohl vzniknout například park s nějakými zajímavými prvky,“ řekl Kotzian.

Plány má magistrát také s cyklostezkou u přehrady. Do budoucna se počítá s tím, že by lidé na kole mohli objet celou přehradu. V rozpočtu je půl milionu korun vyhrazených na postup příprav. „Bude to nesmírně významná rekreační oblast pro Brňany,“ podotkl náměstek. V rozpočtu jsou dále také peníze například na opravu polikliniky Zahradníkova či na další drobné úpravy infrastruktury a rekonstrukce.