Olomoučané přispívali muzeu vzpomínkami na rok 1989

Olomouc – Svými vzpomínkami, dobovými fotografiemi či plakáty se mnozí Olomoučané zapojili do mapování revolučních událostí roku 1989. Do Vlastivědného muzea přišli v rámci sbírkového dne, který je součástí projektu Europeana 1989. Jeho cílem je za pomoci veřejnosti zaznamenat co nejrozmanitější obrázek běžného života i revolučních událostí v Evropě.

Kulisu dnes návštěvníkům v muzeu dělala atmosféra 90. let, včetně dobových fotografií či plakátů s revolučními hesly.

„Lidé přinášejí především věci ze svých osobních archívů. Například jedna paní donesla fotky z tanečních z roku 1989, další z návštěvníků věci k době revoluce, jak to vypadalo u něj v zaměstnání, když začala generální stávka. Nosí také různé plakátky, dobový tisk či drobné předměty, které se nosily v listopadu a prosinci roku 1989, jako byly trikolory či plaketky,“ uvrdla Michaela Tučková z pražského Ústavu pro soudobé dějiny.

V prostorách olomouckého muzea dnes odborníci shromažďovali i dobové hračky či listinné materiály. Zaznamenávali také vzpomínky. „Kolegové je prostřednictvím diktafonu zapisují do digitálního archivu. Nechyběly ani vzpomínky, kdy lidé dostali v listopadu 1989 obuškem,“ řekla Zuzana Haraštová z Národního muzea v Praze.

Do muzea zamířili převážně Olomoučané, ale přispěli i obyvatelé Přerova nebo Uničova. „Donesl jsem film, který jsme natáčeli 17. listopadu 1989. Zachycuje, co se tehdy dělo v Olomouci,“ uvedl jeden z přispěvatelů Rostislav Kuchař. Dobové kulisy v muzeu dělaly lidem staré fotografie nebo revoluční hesla na plakátech přilepených symbolicky na papírových krabicích. Nechybělo ani promítání filmů a dokumentů či koncert Václava Koubka.

Vlastivědné muzeum v Olomouci
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Smyslem mezinárodního projektu je společně s veřejností připomenout události konce 80. let z pohledu konkrétních lidí. Získané předměty se mohou stát součástí připravované výstavy k 25. výročí sametové revoluce. Kromě možnosti přinést různé předměty či nahrát své vzpomínky mohou zájemci samostatně vkládat digitalizované materiály na internetovou stránku, kde také získají podrobnější informace.

Možnost zapojit se do projektu měli už obyvatelé Plzně, Hradce Králové a Prahy, kde se sbírkové dny už konaly. Plzeňané přinesli tolik materiálu, že ho historici budou třídit ještě několik měsíců. Sbírkový den se chystá ještě příští sobotu také v Opavě.