Skončí přestavby zastávek, které komplikují dopravu v centru Ostravy

Ostrava – Dopravní podnik Ostrava brzy dokončí přestavby dvou zastávek, které už několik týdnů komplikují dopravu v centru města. Opravená tramvajová zastávka Krajský úřad začne fungovat ve čtvrtek 28. listopadu, v pátek 6. prosince bude zprovozněna sdružená tramvajová a autobusová zastávka Křižíkova. Zároveň skončí silniční uzávěry.

Rekonstrukce obou zastávek je součástí projektu Zkvalitnění tramvajové infrastruktury v Ostravě za více než 80 milionů korun. Podnik na něj získal dotaci z Programu švýcarsko-české spolupráce, která pokryje 85 procent nákladů. Zbytek zaplatí město Ostrava. K projektu patří i výstavba kolejového propojení Pavlovovy a Plzeňské ulice, na které už se rovněž pracuje.

Přestavěné zastávky budou podle podniku splňovat nejpřísnější kritéria pro cestování s důrazem na bezpečnost. Nástupiště budou širší, budou mít bezbariérový přístup i přístřešek a zábradlí. „Samozřejmostí je také použití zvýšené nástupní hrany, která usnadní nástup a výstup nejen handicapovaných cestujících na invalidním vozíku, ale i všech ostatních, včetně maminek s kočárky,“ uvedl Dopravní podnik Ostrava.

Kvůli přestavbě zastávky u krajského úřadu je nyní pro automobily uzavřena frekventovaná třída 28. října, která spojuje centrum Ostravy s Mariánskými Horami nebo Porubou. Silniční uzávěra tam skončí dva dny po otevření zastávek, tedy v sobotu 30. listopadu.

Podobná situace je i na zastávce Křižíkova, která je přestupní a vyjíždějí z ní autobusy ve směru na Hlučín. Nyní jezdí autobusy i automobily objížďkou a lidé musejí přestupovat na zastávce Muglinovská. Silniční uzávěra v Nádražní ulici, kde se zastávka Křižíkova nachází, skončí v pátek 6. prosince, ve stejný den, kdy začne fungovat i zastávka. Autobusy ale začnou zastávku využívat až od 15. prosince, kdy se mění jízdní řády.