Soud potrestal muže, kteří rozkrádali sloupy vysokého napětí

Nový Jičín – Tresty od jednoho do tří let vynesl Okresní soud v Novém Jičíně nad čtveřicí mužů, kteří rozkrádáním železných součástek způsobili pád stožárů vysokého napětí u Příbora. Kvůli tomu byli pak loni v červnu obyvatelé blízkých Kateřinic několik hodin bez proudu. Rozsudek ještě není pravomocný, dva ze čtyř obžalovaných se proti němu odvolali. Zbylí dva si nechali lhůty na rozmyšlenou.

Od dubna do června loňského roku rozebírali šrouby, vzpěry a další části ze stožárů vysokého napětí. Pak přišla bouřka a stožáry se zřítily. Stopy od informátorů z podsvětí zavedly policisty ke čtyřem pachatelům, které soud uznal vinnými. Nejtvrdší trest dostal podle soudu hlavní organizátor krádeží Miroslav David. Jeho komplicové, Milan Ferenc, Josef Ficu a Jaroslav Ševčík se vězení vyhnuli, dostali podmíněné tresty. Soud vycházel především z výpovědi Ference, který se na rozdíl od ostatních k činu jako jediný přiznal.

O tom, jestli budou muset obžalovaní zaplatit i jedenáct milionů korun za poškozené stožáry, senát nerozhodl. Společnost ČEZ se bude muset obrátit na občanskoprávní soud.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

V poslední době krádeží železa na severní Moravě přibývá. V létě například sběrači kovů odcizili traverzu z opuštěného domu v Ostravě. Dům se pak zřítil a hasiči museli několik hodin prohledávat trosky. Minulý týden došlo ke krádeži šroubů na mostě přes řeku Odru směrem z Ostravy na Porubu. Řidiči tam nyní musejí jezdit třicítkou. Všechny mosty teď pro jistotu procházejí preventivní kontrolou. „Kontroly skončí až na konci roku. Prohlížíme hlavně kovové mosty podobné konstrukce,“ uvádí mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

Situaci chce řešit na popud karvinských radních i Moravskoslezský kraj. Chystá proto zákonodárnou iniciativu, která by měla výrazně omezit možnosti sběren vykupovat kovy.