Dárky pro ukrajinské děti jsou v ohrožení

Olomouc – Změna celní procedury na Ukrajině ohrožuje projekt olomoucké Arcidiecézní charity, která podporuje několik ukrajinských dětských domovů a děti ze sociálně slabých rodin. Vždy o Vánocích jim vozí dárky, které nakoupili lidé v České republice. Kvůli novému, zdlouhavějšímu systému proclení však letos charita místo zabalených dárků vybírá peníze. Taková forma pomoci ale veřejnost příliš neláká.

Olomoucká Arcidiecézní charita pomáhá například ve městech Bortniky, Lopatyn nebo Kolomyja na západě Ukrajiny už od roku 1995. Pomoc přitom spočívá v zavedení projektů ze sféry sociálního podnikání. „Velmi oblíbený projet je farma, který se nám rozšiřuje o včelařství, rybolov, ovce nebo koně. Tímto projektem chceme udělat takovou finanční základnu pro místní neziskovou organizaci,“ vysvětluje koordinátor rozvojových projektů Arcidiecézní charity na Ukrajině Rostislav Strojvus.

Hlavním cílem projektů jsou děti. Ať už z domovů nebo ty, o které se rodiče starají jen s obtížemi. Arcidiecézní charita jich podporuje více než dvě stě padesát. Mimo jiné tak, že pro ně už několik let zajišťuje vánoční dárky. Zatímco ještě loni nebyl s jejich transportem přes hranice problém, teď hrozí, že děti balíček, který je pro většinu z nich prvním dárkem v životě, kvůli změně v celním odbavení vůbec nedostanou. Převoz humanitární pomoci totiž ukrajinské úřady nově podmiňují získáním řady povolení. Vyřízení by ale trvalo více než rok. „Jsou problémy s celním provozem na Ukrajině a hrozilo by, že by dárky zůstaly delší dobu někde na celnici neproclené,“ uvádí tiskový mluvčí Arcidiecézní charity Olomouc Marek Navrátil.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Charita proto vybírá peníze, tisícikorunu na jedno dítě. Dárky pak budou koupeny přímo na Ukrajině. Jenže na takovou pomoc lidé příliš neslyší. Zatímco balíčky převážně s oblečením, botami, školními potřebami a hračkami v minulosti nashromáždili pracovníci charity během několika dnů, o darování peněz zájem není.

Charita přitom nemá mnoho času. Peníze bude vybírat jen do poloviny prosince. Dárky pak za ně musí nakoupit a zabalit tak, aby je děti dostaly v druhém lednovém týdnu, kdy jsou na Ukrajině Vánoce. Pokud charita nezíská dost peněz od dárců, uhradí zbytek částky z vlastních zdrojů.