Výstavní síň Sokolská 26 slaví 20 let

Ostrava – Dvacet let na stejné adrese láká milovníky výtvarného umění Výstavní síň Sokolská 26 v Ostravě. Rozlohou menší, ale dobrou pověstí proslulá galerie se specializuje na české moderní umění. Na oslavu dvacetin vybral kurátor Milan Weber díla těch autorů, kteří v ní vystavovali.

Psal se prosinec roku1993 av nově otevřené galerii se konala vernisáž. Poprvé v Ostravě veřejně vystavoval rodák z nedaleké Orlové Stanislav Kolíbal. Před dvaceti lety stejně jako dnes visí na Sokolské 26 jeho obraz s názvem V temnotách. „I když mi tenkrát pan Kolíbal říkal, že pro takovou malou vznikající galerii by bylo dobré, kdyby se zaměřila pouze na kresby a grafiky, přesto se mi ho podařilo přemluvit,“ vzpomíná kurátor Milan Weber.

Milan Weber, zapálený milovník a sběratel výtvarného umění, Stanislava Kolíbala neposlechl.  Galerii na Sokolské 26 vede už celých dvacet let. „Zaměřuji se na různé generace, na různé výtvarné názory, což je možná i na této výstavě vidět. Jsou tu obrazy, kresby i sochy,“ dodává Milan Weber.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Před dvaceti lety přišel na historicky první výstavu jako divák i výtvarník a fotograf Jiří Šigut. I on pak na Sokolské 26 několikrát vystavoval. „Galerií, kde by udrželi dvacet let kvalitní program, je málo nejenom v Ostravě. Já jsem za tu dobu navštívil hodně galerií, ale že by nějaká vydržela tak dlouho, to je unikát,“ uvádí výtvarník Jiří Šigut.

Když Sokolská 26 zahajovala, byl výtvarník Václav Krůček v Austrálii, kam emigroval. Brzy po svém návratu do vlasti už o galerii věděl. „Slyšel jsem zprávy, jak nadšený pan kurátor z ulice transportuje přes okna těžké sochy do interiéru,“ vzpomíná Václav Krůček. V 90. letech ve Výstavní síni Sokolská vystavoval dvakrát. Nyní přijel své objekty osobně nainstalovat.

Ke každé výstavě na Sokolské 26 vychází katalogový list. Dnes je jich sto šedesát. Naleznete mezi nimi Kurta Gebauera,  Karla Nepraše, Adrienu Šimotovou, Jakuba Špaňhela nebo Václava Malinu.