Horní Věstonice: Krásný kámen zasazený do šperku jménem Pálava

Horní Věstonice - Horní nebo Dolní Věstonice? Zatímco v Dolních Věstonicích se podařilo archeologům objevit sošku legendární kypré ženy, obyvatelé Horních Věstonic jsou přesvědčení, že kdyby mohla, žila by dnes Věstonická Venuše o dva kilometry vedle. Obyvatelé si život v malé obci nedaleko Pavlovských vrchů pochvalují.

„V obci máme rozděláno několik akcí. V současné době se zaměřujeme na výsadbu stromů, hrušní a rybízové terasy, protože červený i černý rybíz tady vymizel a je potřeba ho vrátit, aby mladá generace vůbec věděla, jak vypadá,“ okomentoval výsadbu nové zeleně starosta obce Ladislav Moravčík (nez.).

Díky dotacím se daří postavit i nový obecní park. Peníze Horní Věstonice získaly i díky podzemním zásobníkům plynu, které se ukrývají na severním okraji obce. „Je to jeden z největších zásobníků na Moravě. Je tady tranzitní plynovod, který přivádí plyn z Ruska a tady se plní do přírodních kaveren, ze kterých se v zimně čerpá a jde až do domácností,“ popsal smysl zásobníků Radim Nekvasil, který nedaleko nich bydlí.

Tři minuty z Horních Věstonic (zdroj: ČT24)

Obec s více než čtyřmi stovkami obyvatel má krásný výhled na Pálavu i nedaleké vodní nádrže. Vinohrady jsou už zazimované a lidé si proto mohou užívat i lenošení v podobě návštěvy nedalekého golfového hřiště. „Děti můžou hrát už od šesti, sedmi let. Nejstarší návštěvník, který tady byl, byla paní Pavlíncová, která má 94 roků,“ pochlubil se majitel hřiště Pavel Pinďák.

Horní Věstonice zakazují podomní prodej a cizím obchodníkům neotvírají. Pohostinní lidé jsou tu ale vítáni.

O historii obce Horní Věstonice

Obec byla založena krátce před rokem 1312 na tehdejším majetku hradu Děvičky. V roce 1334 získali mikulovské panství a hrad Děvičky Lichtenštejnové. Od té doby, po více než 500 let, byl osud s tímto panstvím úzce spojen. V listině z roku 1336 se obec jmenuje Nové Věstonice – Novo-Wistanicz. Jako o Horních Věstonicích se o obci poprvé píše až v roce 1414 v lichtenštejnském urbáři.

Roku 1769 byl v obci vystavěn a vysvěcen kostel sv. Rosalie, který o 84 let let později prošel důkladnou rekonstrukcí. Mezi chráněné památky je zapsána také budova fary z poslední čtvrtiny 18. století, kříž u kostela, socha sv. Floriana na návsi a boží muka na odbočce do Perné při cestě do Mikulova.

V katastru obce se nacházejí pozůstatky nejméně známého třetího hradu na Pavlovských vrších – Neuhausu, Nového hradu. Hrad nechal postavit moravský markrabě Jan Jindřich v letech 1368 až 1376 na obranu zemské hranice a jako protiváhu sousednímu lichtenštejnskému majetku. V době válek se i on dostal do rukou Lichtenštejnů a pravděpodobně byl zničen za husitského tažení jižní Moravou v roce 1426.

Zdroj: Obec Horní Věstonice