Radnice v Těrlicku chce změnu zákona o poskytování informací

Těrlicko – Devětapadesátiletý muž zahltil úřad v Těrlicku desítkami žádostí o informace. Úředníci na ně po čase přestali reagovat, muž se proto obrátil na ombudsmana. Ten rozhodl, že úředníci musí na všech dvaaosmdesát žádostí reagovat, jinak by podle něj porušili zákon o svobodném přístupu k informacím. Radnice se ale brání, přijmout by prý musela jednoho zaměstnance navíc.

Osm let ho zaměstnával městský úřad v Těrlicku. Nyní bývalý tajemník Jaromír Kunovský zaměstnává zdejší úředníky desítkami žádostí a stížností, které už tři roky posílá. „Poslal například dotaz, kolik lidí pracuje, kolik odměn a za co je dostali. Odpověděli jsme a vzápětí poslal další žádost,“ uvádí starosta Těrlicka Martin Polášek „Je to zákonné právo každého, a že to nikdo jiný kromě mě nevyužívá, to už je jiná záležitost,“ oponuje Jaromír Kunovský.

Tolik takzvaných žádostí o informace, které muž za poslední tři roky poslal, nepřišlo na těrlický úřad ani za posledních pětadvacet let. Zpočátku na ně úředníci odpovídali, po čase jimi byli tak zahlceni, že na ně nezbýval čas. Aby úřad zvládl odpovídat na všechny dotazy pana Kunovského, musel by starosta přijmout dalšího úředníka. A na to nemá prostředky. Veřejný ochránce práv, na kterého se muž obrátil, přesto rozhod, že úředníci musí odpovědět.

Reportáž Terezy Krumpholzové a Veroniky Kinčlové (zdroj: ČT24)

„Já samozřejmě chci ty podané žádosti dotáhnout do konce, takže budu hledat další zákonné možnosti, jak ty informace získat,“ tvrdí Jaromír Kunovský. Za svým si stojí i vedení těrlické radnice, které chce prosadit změnu zákona o poskytování informací.