Adventní jarmark v ZŠ Slovákova v Boskovicích

V sobotu 23. listopadu se v ZŠ Slovákova v Boskovicích konal adventní jarmark. Dostaveníčko si tam daly nápaditost s tvořivostí, nadšení s dobrou zábavou, vstřícnost se zájmem a sounáležitost s dobrou vůlí.

Všichni někdy konstatujeme a mnozí si i postesknou, jak ten čas rychle utíká….. Pokud se ale na nějakou událost těšíme, je to nakonec docela dobře. A tak všichni, kteří se těšili, přijali tuto skutečnost určitě s povděkem, neboť šest měsíců uplynulo jako voda a na Základní škole Boskovice, pracoviště Slovákova, se opět konal jarmark. Adventní.


Když se řekne – advent – dýchnou na nás Vánoce a vše pěkné, co k nim patří. I tentokrát, v sobotu 23. listopadu, si na Slovákově daly dostaveníčko nápaditost s tvořivostí, nadšení s dobrou zábavou, vstřícnost se zájmem a sounáležitost s dobrou vůlí. Své zosobnění našly tyto vlastnosti v rodičích a žácích naší školy.

Před devátou hodinou ráno panoval ve škole čilý ruch. Maminky a tatínci dokončovali a dolaďovali poslední přípravy a děti nedočkavě posedávaly na lavičkách v místě, kde o několik minut později proběhlo slavnostní zahájení. Všechny přítomné pozdravila a přivítala zástupkyně ředitele paní Blanka Bohatcová.  Hlavní organizátorka jarmarku, paní Blanka Matušková, seznámila obecenstvo s programem a připomenula výhodu této soboty. „Advent začne vlastně až za týden, ale my už budeme mít výzdobu připravenou.“ Vtipnou básničkou a veselou písničkou se představili žáci třídy III. F pod vedením paní učitelky Hany Klosové. A pak se již všichni, mladší i starší, děti, rodiče i prarodiče rozběhli podívat do jednotlivých tříd, jaké překvapení tam na ně čeká a co si mohou vyrobit. I tentokrát toho bylo hodně. „Svůj“ výrobek si určitě vybraly všechny děti, kluci i holčičky. Co třeba vlastnoručně zhotovit svým blízkým pod stromeček drátěný šperk z mědi? Anebo sobě, a hlavně ptáčkům, pro radost lojové krmítko?  A co takhle ozdobit si stromeček přírodním slaměným řetězem?  Stromeček můžete ozdobit i perníčky, které si sami ozdobíte. A pokud jich zvládnete ozdobit dvacet čtyři a zavěsit je na smrkovou větev, je na světě báječný voňavý a chutný adventní kalendář! 

Přírodního materiálu bylo pro všechny dostatek, a tak pod šikovnýma rukama dětí a za pomoci maminek a tatínků  vznikaly také adventní věnce, motané svíčky z přírodního vosku i zdobená novoroční polaz jablíčka.

Kdo se chtěl podívat na okolí školy z koňského hřbetu, i když ne příliš vysokého, měl toto sobotní dopoledne také jedinečnou příležitost. Před školou čekali na děti dva poníci z Westernového městečka Boskovice a zájemců o tuto projížďku bylo stále dost.

A pak už zase honem zpět do tepla zahřát se šálkem dobré kávy nebo se osvěžit ovocným džusem a k tomu zakousnout něco dobrého! Třídní kavárna, která byla tentokrát umístěna ve třídě VII. D., pod vedením maminky jednoho z našich „deváťáků“, paní Buriánové, nabízela velké množství lahůdek, sladkých zákusků i barevných nazdobených jednohubek. Za symbolickou cenu se tak všichni návštěvníci mohli občerstvit a posedět si ve vánočně vyzdobené „kavárně“ a ještě si přitom zasoutěžit. Které jednohubky jsou nejlepší? Mně osobně chutnaly úplně všechny.  Celá „jednohubková“ soutěž byla vymyšlena tak, že odměnu dostanou ty maminky, které připravily nejchutnější, ale i ty, které obsadí dolní příčku pomyslného žebříčku. Nakonec zvítězily všechny maminky, které se do soutěže zapojily.

Adventní jarmark v ZŠ Slovákova v Boskovicích
Zdroj: ČT24/Luboš Sušil

Zatímco rodiče ochutnávali a povídali si, ty úplně nejmenší děti si mohly pohrát v dětském koutku, který byl v kavárně pro tuto příležitost připraven. Celým jarmarkem procházel a dobrou náladou byl provázen flašinetář se svým psíkem. Navozoval pravou staročeskou jarmareční atmosféru.

Zcela z jiného soudku pak bylo vystoupení žáků devátých tříd, kterým to moc slušelo a kteří zatančili, rovněž staročeský společenský tanec – mazurku.

Ve víru tance, hudby a veškerého tvoření se rychle přiblížila dvanáctá hodina a s ní čas oběda. I na ten rodiče mysleli. Ve školní jídelně byly přichystány dva druhy polévek a guláš, takže když se přiblížilo zakončení jarmarku kolem druhé hodiny odpoledne, hladový určitě neodcházel nikdo. Kromě vlastnoručně vyrobených ozdob a ozdůbek si všichni návštěvníci odnášeli s sebou domů i příjemný pocit aktivně stráveného dopoledne. 
Tak, sejdeme se zase v roce 2014, na jarmarku jarním !

Text - Ivana  Halouzková, ZŠ Boskovice, pracoviště Slovákova; Foto - Luboš Sušil