Autor pojmu antisemitismus

V roce 1816 se v Prostějově narodil Moritz (Moše) Steinschneider, který do politické terminologie zavedl jedno z nejpoužívanějších – a nejzneužívanějších – slov. Vyrůstal ve vzdělané rodině, jeho otec Jacob byl odborníkem na talmud, zatímco jeho strýc Gedeon Brecher byl významným filozofem a lékařem.

Už v mládí ho zaujaly orientální jazyky a ve svých dvaceti letech je odešel studovat do Vídně. Jeho studijní cesty ho zavedly i do Prahy a Berlína a v roce 1850 dosáhl habilitace na univerzitě v Lipsku. Pracoval také v Oxfordu, kde strávil čtyři léta, učil v Berlíně a Budapešti, ale psal například i knihy pro vzdělávací instituce v Bombaji. Pracoval též jako novinář či kazatel.

Jeho jazykové nadání ilustruje skutečnost, že dokázal psát německy, latinsky, francouzsky, italsky a hebrejsky. Šíři jeho záběru dokládá fakt, že psal vědecké práce i učebnice pro základní školy.

Zabýval se hebrejskou středověkou literaturou, kterou systematizoval a překládal. Zkoumal především vztah mezi židovskou a křesťanskou kulturou, hlavně ve středověkém období. Podílel se však i na překladech z arabštiny, když překládal například korán, a věnoval se také obecným kulturním dějinám středověku. Jako vůbec první vypracoval systematický přehled židovské literatury až do 18. století a jako první vytvořil katalogy hebrejských knih ve velkých evropských knihovnách – v Oxfordu, Mnichově, Berlíně, Lovani a Hamburku. Celkem napsal více než 1400 knih a článků. Své manželce pak věnoval sbírku básní.

Díky svému úsilí je považován za zakladatele vědecké hebrejské bibliografie, slovy rakouského judaisty Güntera Stembergera za „nejvšestrannějšího židovského učence své doby“ a za jednoho z otců moderní židovské vědy.

Zemřel v roce 1907 v Berlíně.

Dnes je zřejmě nejznámnějším Steinschneiderovým výtvorem pojem antisemitismus. Použil ho roku 1860, když odpověděl na úvahy slavného francouzského historika Ernesta Renana, který tvrdil, že křesťanství, židovství a islám jsou semitská náboženství a že Semitům je cizí jakýkoli politický, vojenský, vědecký nebo duchovní pokrok. Moritz  Steinschneider označil Renanovy teze za „antisemitské předsudky“. Od té doby se pojem antisemitismus stal pevnou součástí našeho slovníku.