Město by rádo oživilo Lesopark Benátky

Ostrava – Ostravský magistrát chce znovu oživit Lesopark Benátky. Za dvě miliardy korun by tam v příštích letech měla vzniknout relaxační zóna a sportoviště. Město chce projekt financovat z evropských fondů a jeho část by mohli postavit i soukromí investoři.

Od roku 1930 fungovalo na Hulváckém kopci v Ostravě koupaliště pro téměř 4 tisíce návštěvníků. Koupaliště postupně chátralo, až ho obvod musel nechat zbourat. Dnes je na jeho místě jen pustá louka a hned za cestou je kdysi vyhledávaný lesopark s rybníky. Lesopark Benátky, kam v minulosti Ostravané chodili za zábavou nebo na jarmarky, připomíná už jen betonová základová deska dřevěné pivnice.

Do postupně zdevastované a opuštěné části města, která leží mezi obvody Jih, Poruba a Mariánské hory, chce radnice  znovu přilákat lidi. Architekti proto připravili 57 projektů, které by na místě mohly vzniknout. Zahrnuje cyklostezky, lezeckou stěnu s rozhlednou nebo oboru se zvířaty. „Bylo by tam samozřejmě drobné občerstvení a půjčovny sportovních potřeb. To tam dneska není. Kdyby to tam bylo, funguje to jinak,“ myslí si autor studie Lesoparku Benátky Milan Ševčík.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Proměna území má stát necelé dvě miliardy korun. Město ale počítá s tím, že samo investuje jen kolem sta milionů. Než ale všechny projekty přenese z papírů do reality, potrvá to možná i deset let. Území se bude měnit postupně a ovlivnit to budou moci i sami obyvatelé Ostravy. „Od ledna by mohly začít fungovat webové stránky, kde by si mohla veřejnost vybírat, o co má největší zájem,“ uvádí vedoucí odboru ekonomického rozvoje Václav Palička.

Podobně nechala radnice rozhodovat občany i o rekonstrukci Komenského sadů, která stála skoro 32 milionů korun a skončila letos, po dvou letech.