Skončilo vyšetřování údajně zmanipulovaných zakázek ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek – Státní zástupce podmíněně zastavil trestní stíhání nebo se dohodl o vině a trestu s polovinou ze čtyřiceti obviněných v kauze Magistrátu ve Frýdku-Místku. Dvacet z obviněných se totiž přiznalo. Zbývající obvinění z řad úředníků a volených představitelů města ale obvinění z manipulace veřejných zakázek nebo údajného nestandardního vyřizování pokut odmítají. V těchto dnech policisté vyšetřování po téměř roce a půl ukončili a žalobce podá během měsíce obžalobu soudu.

Dvacet z původně čtyřiceti obviněných z údajných manipulací veřejných zakázek ve Frýdku-Místku se vyhne soudu. Žalobce Ladislav Hradil jim dal podmínky, a získal tak další svědky. V minulých dnech přibyl další. „Jde o ty, kteří měli okrajový podíl na trestné činnosti nebo se sami přišli přiznat. Nejde o žádného z obviněných  zaměstnanců Magistrátu ve Frýdku-Místku. Ti stále trvají na své nevinně,“ upřesňuje státní zástupce Ladislav Hradil. „Proti těm z obviněných, kteří se ke své trestné činnosti doznali a měli čistý trestní rejstřík, bylo trestní stíhání podmínečně zastaveno,“ potvrzuje mluvčí Policie České republiky ve Frýdku-Místku Vlastimil Starzyk.

Celá kauza začala loni v dubnu zatýkáním prvních obviněných. Podle policistů jde o dvacet zmanipulovaných zakázek za jedenáct milionů korun, například o dodávku počítačů pro Městskou policii. Kvůli ní byl ve vazbě i ředitel Městské policie Milan Sněhota.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

V jiné kauze, která s údajnými manipulacemi nesouvisí,  policisté obvinili primátora Frýdku-Místku Michala Pobuckého (ČSSD). Podle policie měl psychickou pomocí utvrdit ředitele Městské policie v nestandardním vyřízení přestupku. Podle primátora je to absurdní.  Spoluobviněným, kteří přiznali podíl na údajné manipulaci se zakázkami pro město, se podle svých slov nediví. „Je to pochopitelné. Jsou nesmyslně obviněni, hrozí jim vazbou, zastavením podnikání, vězením. Musí hradit právníky, trpí jejich psychika, takže je logické, že přijali nabízenou podmínku,“ myslí si mluvčí Magistrátu Frýdek-Místek Jana Matějíková.

Zatímco vyšetřování jednoho případu je u konce a míří k soudu, další kauza frýdecko-místeckého magistrátu je na svém počátku. Opět v ní figurují vysoce postavení zástupci města. Tentokrát obvinili policisté bývalou a současnou radu města za údajně předraženou zakázku na vyčištění šesti příkopů podél cest za sedm milionů korun. Mezi obviněnými je znovu i primátor města Michal Pobucký.

Policisté chtěli stíhat i bývalou primátorku a senátorku Evu Richtrovou (ČSSD). Její kolegové ze Senátu Parlamentu České republiky ji ale odmítli vydat.