Pivovary začaly distribuovat vánoční speciály

Olomouc – Začátek prosince jde ruku v ruce s expedicí vánočních pivních speciálů. Pivovary z Litovle, Hanušovic a Přerova, které vánoční pivo uvařily v omezeném množství, si pochvalují rostoucí poptávku. Vánoční piva do obchodů a restaurací letos postupně dodají i ostatní tuzemské pivovary.

Vánočních speciálů letos můžeme čekat mnoho, vlastní variace uvaří celá řada tuzemských pivovarů. Zájem o speciály mezi lidmi je a každý rok roste.

Například vybrané restaurace na Přerovsku, Olomoucku a Zlínsku budou v prosinci točit čtrnáctistupňový pivní speciál Zubr Maxxim, kterého se letos uvaří 1000 hektolitrů. „Výstav tohoto pivního speciálu každoročně zvyšujeme o deset procent," řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

U výčepu
Zdroj: ČT24

Stejný objem svátečního piva Gustav plánuje uvařit i pivovar v Litovli. „Při pojmenování vánočního piva Gustav se vedení pivovaru inspirovalo slavným českým zápasníkem Gustavem Frištenským. Zápasníka v řeckořímském zápase s pivovarem pojí nejen město Litovel, ale i jeho vztah k pivovaru. Frištenský v něm často pobýval a v pivovarském parku i trénoval. Jeho manželkou byla dcera prvního litovelského sládka,“ řekl Lumír Hynečka, ředitel litovelského pivovaru.

Jeden tisíc hektolitrů vánočního piva Šerák Speciál dodá do hospod i pivovar Holba. Jeho stupňovitost 13,51 se počítá na setiny. Odvíjí se totiž od nadmořské výšky nedalekého kopce Šerák, který dal hanušovickému pivu jméno.

Lahvová piva
Zdroj: ISIFA

Pivovary při výrobě vánočních piv používají speciální receptury. „Ve srovnání s běžnými pivy vyžaduje Šerák Speciál vyšší podíl sladu i aromatického chmele. Pro jeho výrobu používáme speciální barevný a karamelový slad, aby pivo získalo charakteristickou chuť i vůni," uvedl sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.

Ilustrační foto
Zdroj: Vohradník Roman/ČTK

Závěr roku na pivním trhu je každoročně charakteristický zvýšeným zájmem zákazníků především o silnější a dražší piva, které před vánočními svátky do nabídky zařazuje většina tuzemských pivovarů. Jde o ležáky a speciály, které si Češi během svátků dopřávají ve výrazně větší míře než v průběhu roku.

Zejména pro velké pivovary jsou proto Vánoce druhou prodejní špičkou roku po létě, kdy je poptávka lidí po pivu nejvyšší. „Vyrábějí se speciality a lidé si dopřejí dražší pivo," uvedl šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.