Na Horečkách vznikne unikátní stezka v korunách stromů

Frenštát pod Radhoštěm – V rekreační oblasti Horečky u Frenštátu pod Radhoštěm vznikne unikátní steska a zastřešení pódia amfiteátru. Návštěvníci si tak budou moci z výšky prohlédnout stromy nebo poznat dravce, kteří žijí v Beskydech. Stavět se začne na jaře.

Lesopark u Frenštátu pod Radhoštěm by měl být do několika let plný atrakcí i návštěvníků. Přispět k tomu má mimo jiné i unikátní stezka v korunách stromů. „V nejhlubším místě by měla mít patnáct metrů, a potom se bude zase podkovou vracet zpátky, takže bude končit zase na louce za amfiteátrem,“ uvádí ředitel Městského kulturního střediska ve Frenštátě pod Radhoštěm Marián Žárský.

Na lávce bude šest zastavení, kde budou moci lidé nahlédnout do ptačích budek nebo do hnízda orla skalního, kterého ochránci přírody začali do Beskyd vracet. „Tento projekt se i mně osobně zdá velice zajímavý, protože oslovuje děti, mládež, oslovuje místní návštěvníky a oslovuje návštěvníky oblasti,“ míní zástupce vedoucího Správy CHKO Beskydy František Šulgan.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Rozhledna na vrcholu skokanské věže se teprve plánuje. Návštěvníci se ale budou moci podívat opačným směrem. Nad jevištěm amfiteátru vyroste zastřešení s názvem Beskydské nebe. „Pod klenbou té střechy budou zavěšeny dřevěné siluety dravých ptáků,“ dodává Marián Žárský. Na louce u zvoničky vznikne také tzv. „bosý“ chodníček, na kterém si lidé budou moci zkusit chodit bosí po různých typech přírodních povrchů.

Celý projekt vyjde na 10 milionů korun. „Stezka by první návštěvníky měla přivítat v roce 2015,“ tvrdí koordinátorka projektu Lucie Cábová. Do obnovy Horeček investoval Frenštát pod Radhoštěm i Trojanovice už téměř dva miliony korun. V následujících třech letech přibudou další stavby za zhruba stejnou částku. „V příštím roce je plánovaný pilotní singletrackový projekt pro horská kola,“ doplňuje starosta Trojanovic Jiří Novotný (Naše Beskydy).

Dřívější slávu Horeček připomínají opuštěné ubytovny Pantáta, Panímáma a luxusní hotel Vlčina, který je už  několik let neúspěšně nabízený k prodeji. Radnice ale věří, že příliv nových návštěvníků objekty nakonec oživí. 

Vydáno pod