Jeden z největších ostravských obchodníků s kovy skončil ve vazbě

Ostrava – Jeden z největších ostravských obchodníků s kovy Janis Dzimas skončil ve vazbě. Podle informací České televize patří mezi hlavní aktéry obchodů s betonářskou ocelí, při kterých dvanáct obviněných připravilo stát na daních o sto milionů korun. Policisté jim zabavili majetek za padesát milionů korun včetně deseti milionů v hotovosti.

Tři sta policistů zasahovalo ve stejný okamžik na 59 místech v Moravskoslezském kraji a v Praze. V poutech odvedli dvanáct obchodníků s kovy. Dalšího obvinili o den později. Policisté prohledali i dům poblíž centra Ostravy, ve kterém sídlí firma jednoho z údajných hlavních organizátorů podvodů Janise Dzimase

Velkoobchodník s kovy Janis Dzimas a jeho kolegové z vytvořili řetězec firem, které si v Ostravě, v Polsku a na Slovensku mezi sebou prodávali betonářskou ocel. Finanční úřad je monitoroval více než rok. „V této souvislosti bylo doposud podáno sedm trestních oznámení,“ uvádí mluvčí Finančního ředitelství pro Moravskoslezský kraj Petra Homolová. „Řada těch obchodů proběhla účelově. Bylo vyváženo a dováženo totožné zboží a část obchodů byla řekněme fiktivní. Buď jezdily prázdné kamiony, nebo vůbec,“ vysvětluje státní zástupce Karel Kalda. „Únik na odpočtu daně přidané hodnoty je sto milionů korun. Devět z obviněných je stíháno vazebně,“ dodává mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Dva z obviněných podle informací České televize zvažují, že během vyšetřování budou spolupracovat s policisty a podrobně popíšou, jak podvody probíhaly.  Za to by jim hrozil výrazně nižší trest než ostatním, kterým hrozí až deset let vězení.