Moravská Ostrava a Přívoz hledá nové sídlo pro svůj úřad

Ostrava – Moravská Ostrava a Přívoz zatím své úředníky z Nové radnice stěhovat nebude. Nedohodla se totiž na pronájmu budovy bývalého Mioru. Nové sídlo si chce nyní vybrat ve výběrovém řízení. To bude ale jen dočasné, radní mají totiž v plánu zastavět proluku u Masarykova náměstí a právě tam zřídit svou novou radnici.

Z plánů na stěhování zatím nesešlo, na Nové radnici si ale téměř 200 úředníků a představitelů městského obvodu posedí o pár měsíců déle než čekalo. Kvůli nejasným vlastnickým vztahům se radní na pronájmu bývalého Mioru, kde mělo být nové sídlo Moravské Ostravy a Přívozu, definitivně nedohodli. „Vyhlásíme výběrové řízení na pronájem budovy, která by byla určena pro Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz,“ potvrzuje místostarostka Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová (Ostravak).

Opozice se stěhování nebrání, chce se ale podílet na rozhodování. „Za prvé by to měli projednat na úrovni obvodního zastupitelstva. A s námi se nikdo o té myšlence nebavil,“ uvádí opoziční zastupitel Miroslav Svozil (ODS).

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Sídlo vybrané z výběrového řízení by bylo jen dočasné, radní totiž chtějí úplně novou budovu, která by pomohla oživit historické centrum města. Novou radnici by chtěl obvod Moravská Ostrava a Přívoz postavit na proluce vedle Masarykova náměstí. „Shodli jsme se s obvodem, že bude třeba nejdříve zajistit peníze na architektonickou soutěž. Doufáme, že bude už příští rok,“ míní náměstek primátora Ostravy Jiří Hrabina (ČSSD).

Zastavět by se měly i další dvě proluky, vzniknout má nových 700 parkovacích míst v podzemních garážích. U Katedrály Božského Spasitele by se mělo postavit středisko správních služeb magistrátu a místo parkoviště u muzea by měly být malometrážní byty pro seniory. Město a obvod počítají s tím, že by financovaly jen projektovou dokumentaci staveb. „Veřejné prostředky nejsou, projekt se bude pohybovat v řádech sto milionů korun. Hledal by se finanční investor, znamenalo by to, že obvod by byl v nájmu soukromníka,“ vysvětluje radní Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Lukáš Semerák (Ostravak).

Přitom právě pozemky, na kterých kdysi stály proslulé ostravské Lauby, soukromý investor městu letos vrátil. Nepodařilo se mu zrealizovat stavbu obchodního centra. Obvod ale věří, že bude při výběru nového investora úspěšnější a proluky by mohly zmizet už za pět let.