Dům umění otevírá po rekonstrukci depozitářů. Je v lepší formě

Ostrava - Ostravský Dům umění se po téměř půlroční přestávce znovu otevírá. Důvodem jeho uzavření byla generální oprava suterénních prostor, kde jsou depozitáře. Umělecká díla ohrožovala vlhkost. Zajistit vhodné klimatické podmínky bylo podle provozovatele stále obtížnější a nákladnější. Kraj, který je zřizovatelem galerie, zaplatil za rekonstrukci dvacet milionů.

„Objekt neprošel od svého otevření v roce 1926 žádnou systémovou rekonstrukcí, kterou si už naléhavě žádal. Sbírky ohrožovala spodní vlhkost,“ potvrdila mluvčí Galerie města Ostravy Kateřina Naarová. Dodala, že stavební práce skončily a galerie se v průběhu prosince postupně otevře návštěvníkům.

Základem rekonstrukce byla izolace celého objektu, kterou udělala firma Marpo. „Další specialisté ze společnosti Vostav provedli sanaci vlhkosti a vybudovali novou, horizontální izolaci a podlahovou skladbu s hydroizolací a tepelnou izolací,“ informovala mluvčí galerie. Dodala, že do obvodových zdí firma instalovala speciální okruh temperování, který zabrání vlhnutí zdí. V galerii je také nová kotelna, elektroinstalace i okna v suterénu.

Rekonstrukce Domu umění Ostrava
Zdroj: ČTO/GVUO

„Tato investice zaručí adekvátní podmínky pro skladování uměleckých děl, zároveň dosáhneme nižších provozních nákladů,“ uvedl náměstek hejtmana Svatomír Recman.

Stovky obrazů mezitím prošly restaurací a konzervací, aby se do kvalitně vybavených depozitářů vrátily v perfektním stavu. „Díky rekonstrukci jsme mohli zřídit také standardní balírnu a tranzitní depozitář,“ řekl ředitel galerie Jiří Jůza. Dodal, že nyní bude možné otevřít také konzervátorskou dílnu, která galerii scházela.

Dům umění Ostrava
Zdroj: ČT24/ČTK

Rekonstrukce Domu umění ovlivní i jeho výstavní plán. Zásadní výstavy tam mohly být jen v zimních měsících, kdy bylo možné zajistit splnění přísných parametrů pro vystavení zapůjčených děl. „Díky nové klimatizaci teď může galerie nabídnout optimální tepelné podmínky celoročně, tedy i na jaře a na podzim,“ doplnila Naarová.

První výstavou po rekonstrukci je přehlídka vítězných prací mezinárodní soutěže středních uměleckých škol, která je otevřená od 3. prosince. Postupně budou následovat další. Celou galerii slavnostně otevře 19. prosince vernisáž výstavy Začátek století.