Selen ničí bakterie lépe než antibiotika, zjistili brněnští vědci

Brno – Podle posledních výzkumů mají nanočástice selenu silné antibakteriální účinky, mohou tedy být vhodnou alternativou antibiotik. Ta totiž postupně přestávají působit – jen v Evropské unii kvůli odolným bakteriím zemře každý rok na 25 tisíc lidí. Vědci z brněnské Mendelovy univerzity mají řešení: selenové nanočástice, které antibiotika dokonce předčí.

Chránit člověka před bakteriálními nákazami by mohly látky úplně odlišné od používaných antibiotik. Na řadu obtížně léčitelných infekcí by tak lékaři mohli mít v budoucnu nový lék. Nanočástice selenu si totiž poradí třeba i s velmi odolným zlatým stafylokokem.

„Léčba bakteriálních infekcí je nejzávažnějším problémem medicíny 21. století. Bakteriální kmeny jsou odolné vůči běžným antibiotikům a je nutné vymyslet náhradu,“ řekla členka výzkumného týmu z Mendelovy univerzity Dagmar Chudobová. „Testovali jsme nanočástice stříbra a selenu. U selenu jsou účinky vyšší než u normálních antibiotik, selen není ani nebezpečný pro lidský organismus,“ dodala Chudobová.

Dagmar Chudobová hovoří o nanočásticích selenu (zdroj: ČT24)

Vědci mají před sebou ještě roky klinických testů

Tým brněnských vědců proto podrobněji zkoumá účinky selenu, výzkumu iontů těžkých kovů se přitom věnuje okolo pěti let. I když by právě selen mohl být náhradou za současná antibiotika, jeho výzkumu se podle Chudobové věnuje jen málo světových pracovišť. „Nanočástice selenu jsou účinnější než stříbro, proto se mluví o jejich širším použití. Je ale před námi ještě řada klinických testů, ty mohou trvat i deset let. Komplikace může způsobit střevní mikroflóra, to je oblast, která by mohla být negativně ovlivněna jako první,“ podotkl vedoucí Ústavu chemie a biochemie Vojtěch Adam.

Než ale nanočástice selenu nahradí v lékárnách antibiotika, musí vědci zjistit, jak jeho částice uchytit na látky, které jsou lidskému tělu blízké. „Nosným materiálem by mohl být třeba kolagen. Takový roztok můžeme aplikovat na obvazové materiály nebo cévy,“ uvedl výzkumný pracovník Pavel Kopel. Selenové nanočástice by mohly také dezinfikovat chirurgické nástroje.

Nanočástice selenu pomohou léčit mnohá onemocnění

Vědci nanočástice oceňují. Díky své velmi malé velikosti mohou prostupovat buněčnými membránami. „Magneticky aktivní nanočástice jsou ideálním prostředkem pro cílený přesun léčiv v lidském těle. Taková metoda by znamenala výrazný pokrok v léčbě mnoha onemocnění,“ řekl vedoucí výzkumného týmu René Kizek. Selen by tak v budoucnu mohl pomáhat lidem, ale i zvířatům.