Přivaděč u Studénky je stále bez protipovodňových zábran

Studénka – Více než půl roku po bleskové povodni ve Studénce se místní lidé dočkali protipovodňové ochrany jen zčásti. Zatímco Povodí Odry čistí zanesené koryto Butovického potoka, na dálničním přivaděči, ze kterého přiteklo do města nejvíce vody, se zatím i přes sliby silničářů nic nestaví. Začít by se mělo až v příštím roce.

Přestože je na hladině Butovického potoka ve Studénce už místy led, bagry jsou v plné práci. Povodí Odry musí do konce roku vyčistit tři kilometry koryta a přítoky. „Hlavně se jedná o odtěžení těch sedimentů, které v mnoha případech dosahovaly mocnosti až přes jeden metr,“ uvádí vedoucí Vodohospodářského provozu Skotnice Jan Jašek.

Večer osmého května pršelo jen půl hodiny. Prudký liják tehdy vytopil asi 30 domů a způsobil milionové škody. Pan Petr Libosvár spolu s dalšími nadšenci natočil o povodni dokument. Má za to, že příčinou bleskové povodně je špatné odvodnění na dálnici a přivaděči. „Podařilo se nám získat spoustu záběrů právě od lidí, kteří natáčeli na mobilní telefon nebo na fotoaparáty. Kromě toho máme i záběry od motorkářů, na kterých jasně jde vidět, jak se spousta vody valí právě z dálnice,“ vysvětluje Petr Libosvár.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Voda natekla do Butovického potoka propustí pod přivaděčem a úzkou strouhou. Zatímco Povodí Odry už koryto začalo čistit, Ředitelství silnic a dálnic na přivaděči dálnice protipovodňová opatření ještě stavět nezačalo. „Na veřejném projednávání bylo Ředitelstvím silnic a dálnic ústy paní ředitelky z Brna slíbeno, že do podzimu budou tyto stavby stát. Nemáme ani informace, kdy to bude, jaký je postup a tak dále,“ říká starosta Studénky Ladislav Honusek (STAN). „Dosud není uzavřena veřejnoprávní smlouva. Ta nahrazuje územní rozhodnutí a stavební povolení. Důvodem je nesouhlas některých účastníků řízení, konkrétně dvou majitelů na jednom z pozemků,“ uvádí mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Retenční příkopy slibuje Ředitelství silnic a dálnic postavit v příštím roce. Přesný termín ale silničáři neznají. Vědí jen, že malé nádrže budou stát sedm milionů korun.