Rozkoš bez rizika nabízí v těchto dnech bezplatné testování na HIV

Ostrava – Do ostravských nočních klubů vyjeli v rámci týdne boji proti AIDS terénní pracovníci ze společnosti Rozkoš bez rizika, která nabízí pomoc ženám, jež provozují sexuální služby. Zájemkyně se mohly nechat bezplatně otestovaly na přítomnost viru HIV v krvi anebo projít vyšetřením na pohlavní nemoci. Krajští hygienici letos například zaznamenali více než 50 procentní nárůst onemocnění syfilidou.

Krátce po deváté večer přijíždí pojízdná gynekologická ambulance k jednomu z ostravských nočních klubů. Jeho majitelka souhlasila se spoluprácí s odborníky z Rozkoše bez rizika a ženy, kterým pronajímá pokoje, nechává testovat.„Když se mi tady objeví nové slečny, tak určitě vyžaduji, aby měly lékařské potvrzení, že jsou zdravé. Ty kartičky mám v šuplíku, jsou k nahlédnutí, takže o všech děvčatech vím, že jsou zdravá,“ tvrdí Paní Renata.

V Ostravě je momentálně v provozu asi 35 night klubů. Několik set žen ale provozuje sexuální služby doma. „V naší interní databázi se snažíme monitorovat on line scénu přes různé servery, nějakých 400 až 500 inzerátů. Sex byznys se přesouvá právě do privátní scény,“ vysvětluje terénní pracovnice nestátní organizace Rozkoš bez rizika Monika Střelková.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Terénní pracovnice i lékaři ale upozorňují,  že právě u této stále početnější skupiny žen je největší riziko nákazy nejen virem HIV, ale i pohlavních nemocí. Hygienici připomínají, že člověk, který ví, že je nositelem viru HIV nebo se nakazil některou z pohlavních nemocí, má ze zákona povinnost se léčit a nahlásit, s kým přišel do kontaktu.