Milan Uhde pokřtil knihu svých pamětí

Brno – Milan Uhde, brněnský dramatik, prozaik a básník dnes večer v Kavárně Trojka pokřtil svou novou knihu. Sepsal vlastní paměti – kniha je nejen sondou do českého společenského života druhé půlky 20. století, ale i jeho vlastní zpovědí. Uhde totiž minulost nijak neidealizoval.

Knihu pamětí Milan Uhde nazval „Rozpomínky. Co na sebe vím“ a obsáhl v ní všechna zásadní období svého života. S velkou dávkou upřímnosti popsal své dětství v Brně, rozkvět kultury v šedesátých letech i normalizační dobu zákazů. „Začal jsem psát vzpomínku na Hosta do domu. Jako dramatik jsem si ale uvědomil, že k tomu patří vylíčit i to, co předcházelo, tedy léta studií i dětství. A když už jsem byl u toho, bylo poctivé věnovat se i tomu, co navazovalo – období zákazu, období po chartě a politická činnost,“ řekl Milan Uhde.

Milan Uhde o nové knize pamětí (zdroj: ČT24)

Jeho paměti končí až v letech devadesátých, kdy působil v porevoluční politice. Knihu uzavřel rokem 1999. „To, co se dělo poté, je současnost. Není to tak vzrušující, aby se to zaznamenávalo,“ dodal. Vzpomínky sepisoval posledních šest let, pracoval ale střídavě, aby měl odstup. Minulost neretušoval a kriticky o ní přemýšlel. Kritici na Uhdeho nejnovější knize vyzdvihují především styl a literární kvalitu.

Chtěl jsem se vyzpovídat, říká Milan Uhde

Nejintenzivněji si Milan Uhde vybavil vzpomínku na domovní prohlídku. „Do té doby jsem nic podobného neprožil, díky bohu ani od té doby. Bylo to něco jedinečného, pořád se mi to vrací,“ prozradil spisovatel. Při psaní často myslel na dětská léta, kdy chodil ke zpovědi. „Základním motivem pro mě bylo vyzpovídat se ze všech zážitků a povědět na sebe to, co do zpovědi patří. Vyznat se ze selhání, chyb a hříchů,“ řekl Uhde. Zda se mu to podařilo, neví. „Člověk nikdy nespatří vlastní uši, stejně tak neposoudí vlastní dílo a počínání,“ uzavřel Uhde.

Milan Uhde sepsal své paměti od dětství až po konec 90. let
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Život Milana Uhdeho je neodmyslitelně spjat s Brnem. Právě pro brněnskou divadelní legendu, Divadlo na provázku, napsal v roce 1975 pod jménem Zdeňka Pospíšila hru Balada pro banditu. Divadlo Husa na provázku ji hraje i dnes – u diváků se těší velkému zájmu a oblibě. Hudbu k ní složil Miloš Štědroň, který byl také hostem dnešního křtu. Uhdeho Rozpomínky si lidé budou moct nechat podepsat přesně za týden – ve čtvrtek 12. prosince v pět hodin odpoledne na autogramiádě v knihkupectví Akademia.