Česká obchodní inspekce kontroluje vánoční trhy

Ostrava – V tomto týdnu se ve většině měst otevřely vánoční trhy. Jestli na nich zákazníci dostávají to, za co si zaplatili, vyrazila kontrolovat Česká obchodní inspekce. Dnes se inspektoři zaměřili na stánky na Masarykově náměstí v Ostravě. Za nedostatky hrozí prodejcům až několikatisícová pokuta.

Aby inspektorky z České obchodní inspekce zjistily, zda prodejci nešidí zákazníky, musí se samy stát zákaznicemi. Například u nápojů kontrolují, jestli zákazníci dostávají množství, za které si zaplatili. „Má-li nějakou pochybnost, že nápoj není v míře, která je deklarovaná, má právo si to u prodejce nějakým způsobem nechat ověřit. Prodejce musí mít někde ve svém zázemí cejchovanou nádobu,“ uvádí zástupce ředitele Inspektorátu ČOI pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj Boris Stabryn.

Kontroly vánočního zboží teprve začaly. Za prohřešky hrozí prodejcům pokuta, na místě do 10 tisíc korun, ve správním řízení se může sankce vyšplhat až k pěti milionům. „V loňském roce bylo z necelého sta kontrol zjištěno porušení u zhruba 46 případů,“ informuje Boris Stabryn.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Inspektoři kontrolují i vánoční dekorace. Veškeré výrobky musí mít informace o bezpečném užívání a návod v češtině. Do Vánoc se zaměří ještě na prodej kaprů a vánočních stromků, před Silvestrem pak na zábavní pyrotechniku.