Lyžařské areály otvírají: O víkendu se přidá i východní Morava

Olešnice/Zlínský kraj - Namazat lyže, seřídit vázání a vyrazit. Lyžařská sezóna na jihu Moravy odstartovala dnes odpoledne v areálu Olešnice. Pečlivě zasněžují také na východě Moravy, kde se o víkendu rozjedou první sjezdovky například v Karolince na Vsetínsku nebo ve Stupavě na Uherskohradišťsku.

Olešnická sjezdovka přivítala první milovníky lyžování už ve čtyři odpoledne. Zatím je v provozu pouze kotva. Na svahu už ale leží 60 centimetrů technického sněhu a dnes připadlo dalších 10 centrimetrů toho přírodního. První lyžaři už mohli otestovat například svah v Němčičkách, který je nejníže položeným lyžařským areálem ve střední Evropě. O víkendu tam začíná lyžařská školička, která zatím může využít asi 20 centimetrů umělého sněhu. Jihomoravské svahy mají pro lyžaře tu výhodu, že na nich nefouká tak silný vítr.

Ve skiareálu Karolinka leží asi deset centimetrů přírodního sněhu, umělým zasněžováním organizátoři přidali dalších třicet centimetrů. Díky příznivé předpovědi ale vedení lyžařského centra čeká, že o víkendu ještě připadne. „Technický sníh převládá. Ale nebude to žádný cukr krystal, je to kvalitní sníh, protože pořád mrzne,“ prozradil vedoucí centra Jan Dudek. Sobotní lyžování odstartuje letošní sezónu o den dříve než v loňském roce. Skiareál Karolinka zatím nabízí milovníkům zimních sportů lyžování za předsezónní ceny.

Na Zlínsku se o víkendu otevřou první lyžařské areály
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Uherskohradišťská Stupava chce v sobotu zahájit alespoň částečný provoz. Ačkoliv sněžná děla jedou na plný výkon, zatím mají zasněženo jen něco přes polovinu šířky sjezdovky.

Pečlivě dosněžují i další východomoravské lyžařské areály. Razula na Vsetínsku by chtěla příští týden spustit alespoň jednu sjezdovku. Zatím zasněžují lyžařskou dráhu Horal. Týden práce na technickém dosněžování čeká ještě Troják na Kroměřížsku.

Zimní přípravy vrcholí i v Javorníkách, kde sice vleky pořád stojí, ale správci areálu už připravují umělý sníh. První lyžaři by se mohli na svahy podívat příští pátek 13. prosince. Na hřebenech Javorníků leží asi 25 centimetrů přírodního sněhu, a ačkoliv ještě není hotová strojová stopa, někteří nadšenci se už vydali na běžky. O víkendu chtějí správci připravit běžecké stopy na Radhošť nebo trasu okolo Zmrzlého.

Vstup Martina Vašíčka z Olešnice (zdroj: ČT24)