V Olomouci se konalo Mistrovství republiky ve zpracování textu

Olomouc – Jsou nejlepší na světě. Na klávesnici píší rychlostí 700 i více úhozů za minutu a tituly z mistrovských soutěží si vozí ze všech kontinentů už několik let. Přesto nejlepším českým písařům v naší zemi oficiální certifikaci jejich výkonů nikdo nevydá. Ministerstvo školství totiž státní zkoušky ze psaní na stroji zrušilo. Nejlepší písaři a písařky se dnes sešli v Olomouci, aby na tradičním Mistrovství České republiky ve zpracování textu na počítači poměřili hbitost svých prstů.

Kláře Odehnalové z Opavy je teprve čtrnáct let. Z letošního mistrovství světa v Belgii si ale letos v žákovské kategorii přivezla pět zlatých medailí, mimo jiné z královských disciplín – opisu textu a záznamu mluveného slova. „Je to každý den ve škole hodně dřiny. Zabere mi to hodně času, ale baví mně to,“ říká.

Česká republika je světovou velmocí nejlepších písařů. Tvrdí to Helena Zaviačičová, která už deset let drží světový rekord v psaní textu – 928 úhozů za minutu. Sami organizátoři závodů tvrdí, že psát na klávesnici všemi deseti by se měly učit už děti na základní škole.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Složit státní zkoušku ve zpracování textu a psaní na klávesnici není v České republice už tři roky možné. Z novely školského zákona totiž po desítkách let zmizela, přestože zájem o ni nepoklesl.

Nejúspěšnější písaři se dnes v Olomouci nominovali do mezinárodní soutěže, která se koná příští rok v dubnu ve Vídni. Klára Odehnalová mezi nimi nebude chybět.