Divadlo loutek oslaví 60. narozeniny, vydá almanach a uspořádá výstavu

Ostrava – Divadlo loutek Ostrava chystá v rámci prosincových oslav 60. narozenin vydání almanachu o historii scény, interaktivní výstavu a speciální balíček pro věrné příznivce.  První představení loutkáři odehráli 12. prosince 1953. První premiérou byla ruská pohádka Děda Mráz. Premiéru měla v tehdejším Krajském divadle loutek, které sídlilo na Masarykově náměstí. Později se divadlo přejmenovalo na Divadlo loutek Ostrava. Od roku 1999 soubor sídlí v nové budově, která byla předloni rozšířena o přístavbu s alternativní scénou, amfiteátrem a galerií loutek s cukrárnou. Ročně soubor odehraje více než 600 představení pro děti i dospělé.

Jubileum si divadlo připomene v pátek 13. prosince slavnostním večerem. Během něj před bývalými i současnými pracovníky pokřtí publikaci, která mapuje historii divadla loutek v Ostravě. „Do důchodu se v žádném případě nechystáme. Vždyť ještě nedávno na našem jevišti hráli ti, kteří byli před šedesáti lety u zrodu divadla,“ uvádí ředitelka divadla Jarmila Hájková.

Autorkou první části publikace je dlouholetá dramaturgyně divadla Hermína Motýlová. Text připravila už k padesátému jubileu divadla, tehdy se ale almanach nepodařilo vydat. O dění v posledním desetiletí publikaci doplnil teatrolog Ladislav Slíva.

Divadlo uspořádá i interaktivní výstavu nazvanou Pimprlárium v Ostravském muzeu. Návštěvníci se budou moci seznámit s historií divadla a prohlédnout si typy loutek. Děti se zapojit přímo do tvorby. Mohou například dotvořit výrazy tváře připravených panáků, rozpohybovat loutky, vytvořit svou vlastní loutku nebo si zahrát v marionetovém divadélku.

Vernisáž expozici odstartuje 12. prosince, výstava bude otevřena do konce února 2014. Narozeninovým a zároveň předvánočním dárkem divadla je balíček plný loutek. Ten zahrnuje návštěvu nedělního loutkového představení v lednu či v únoru, prohlídku interaktivní výstavy a účast ve výtvarné dílně, kde si děti budou moci vyrobit svou vlastní pohyblivou loutku.