Bývalý neonacista stojí před soudem pro podvod

Ostrava – Bývalý vůdce neonacistů na Karvinsku a organizátor protiromských pochodů David Dembinski stanul opět před ostravským soudem. Nejde ovšem o žádné násilí jako například v případu střelby ve Stodolní ulici, ale o další podvod, který se tentokrát týká falešných úvěrů za devět milionů korun.

David Dembinski si odpykává pátý rok z uložených sedmi a půl za vydírání a nezaplacené faktury za benzín a naftu. Teď mu hrozí, že si pobyt za mřížemi prodlouží, senát totiž už podruhé otevřel kauzu falešných úvěrů. Podle žalobce nasliboval několika desítkám lidí  úvěry, vybral od nich zálohy za zprostředkování a už se jim neozval. „Krajský soud je vázán názorem Vrchního soudu v Olomouci, je povinen doplnit dokazování, a to ve vztahu k výši způsobené škody a ve vztahu k podmínkám, za kterých byly úvěry poskytovány,“ informuje mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová.

David Dembinski na sebe strhl pozornost, když před deseti lety zakládal Národní odpor Slezsko. Zejména na Karvinsku pořádal ultrapravicové, protiromsky zaměřené demonstrace. Organizoval například i pochod extremistů v Orlové, jehož trasa záměrně vedla přes zástavbu obývanou Romy. „Jestliže se jedná o poruchu osobnosti, tedy to, co bývalo dříve nazýváno psychopatie, tak není varianta, že by se to úplně zlepšilo,“ tvrdí klinická psycholožka Ludmila Mrkvicová.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Do konfliktu se zákonem se David Dembinski dostal už několikrát. Například na Stodolní ulici v Ostravě měl před pěti lety postřelit svého konkurenta z podnikání. Kulka z pistole jen náhodou nezasáhla nikoho dalšího z davu lidí, kteří se přišli na Stodolní ulici bavit. Soud ho nakonec kvůli nedostatku důkazů osvobodil. Když kriminalisté začali rozplétat případ střelby, zjistili, že Dembinski provozuje v Ostravě restauraci. Poté vyšlo najevo, že původního majitele s pistolí v ruce přinutil, aby na něj podnik převedl.