Lidí v Česku ubylo, nejvíce v Moravskoslezském kraji a na Karvinsku

Ostrava - Obyvatel Česka ubývá. Méně se jich rodí, než umírá, více lidí se stěhuje ze země, než jich přichází. Podle Českého statistického úřadu přišla republika v prvních třech čtvrtletích letošního roku o dva tisíce tři sta lidí. Počet obyvatel je nyní deset a půl milionu. Největší úbytek, tři a půl tisíce obyvatel, zjistili statistici v Moravskoslezském kraji.

Pokles o více než tisíc lidí zaznamenal také Olomoucký kraj. Nejvíce lidí naopak přibylo ve Středočeském kraji - více než osm tisíc tři sta.

Na negativní bilanci v Moravskoslezském kraji mají největší podíl okresy Karviná a Ostrava. Karviná přišla o téměř dva tisíce lidí, což je skoro stejně jako celorepublikový úbytek. Počet zemřelých tam převýšil narozené děti o šest set. Ostravě ubylo více než tisíc sto lidí.

Protest horníků v Ostravě
Zdroj: ČT Ostrava/Martin Straka

Pouze dva okresy v kraji se celkově nedostaly do červených čísel. Na Opavsku se narodilo o třicet lidí více, než zemřelo a celkově tam přibylo šestnáct obyvatel. Díky přírůstku přistěhovalců je v kladných číslech také okres Frýdek-Místek, kde statistici evidují navýšení počtu obyvatel o více než sto dvacet. Vyplývá to především z pokračujícího trendu bohatších lidí z aglomerací stěhovat se do malebného a zdravějšího prostředí pod Beskydami do vlastních domů.

Z okresů v Olomouckém kraji se počet obyvatel zvýšil pouze v okrese Olomouc. S poklesem a stárnutím populace se potýkají také podhorské obce v oblasti Jeseníků. Je tam sice na rozdíl od Karvinska či Ostravska krásná krajina a zdravější životní prostředí, není tam však práce a mladí lidé utíkají do měst. Příkladem jsou třeba Bělá pod Pradědem nebo Loučná pod Desnou.