Mlékárna v Trnávce přestala odebírat mléko a propouští zaměstnance

Trnávka – Mlékárna Miltra v Městečku Trnávka na Svitavsku končí s výrobou. Podnik, který vyráběl hlavně sýry a tvaroh, je v dluzích. Podle současného vedení podniku způsobili problémy jeho bývalí manažeři, kteří novým majitelům zatajili milionové dluhy.

Mlékárna Miltra se ocitla v červených číslech a musela zastavit výrobu vlastních produktů. To vše kvůli špatnému vedení teď už bývalého managementu podniku, jak tvrdí současný majitel. „Předešlý management podniku indikoval, že mlékárna by měla být v mírném zisku, ovšem nepředal včas auditorům účetní podklady. Teprve po nástupu nového jednatele se zjistilo, že mlékárna je v poměrně značné ztrátě v rozměru desítek milionů korun,“ uvedl mluvčí mlékárny Andrej Čírtek. Mlékárna v Trnávce změnila majitele na jaře letošního roku, kdy ji koupila ostravská společnost Zelfin.

Když se o dluzích v řádu desítek milionů korun nový majitel dozvěděl, začal okamžitě omezovat výrobu. Mlékárna přestala nakupovat mléko od dodavatelů, tudíž prakticky přestala vyrábět. Zatímco ještě před měsícem zaměstnanci vyrobili asi 10 tun sýra denně, nyní hala zeje prázdnotou.

Hovoří mluvčí mlékárny Andrej Čírtek (zdroj: ČT24)

Firma už propustila přes čtyři desítky zaměstnanců, další budou patrně následovat. „Byl to šok, protože jsme všichni věřili, že se to nějakým způsobem zachrání nebo vzpamatuje. Pracovní příležitosti tady v kraji prostě moc nejsou,“ svěřila se jedna ze zaměstnankyň mlékárny Renata Tomanová, kterou první vlna propouštění minula.

Co bude s mlékárnou dál, to se zatím neví. V současné době podnik zpracovává mléko na smetanu, nyní už pouze na zakázku pro jednoho dodavatele mléka. Majitelé uvažují i o vstupu dalšího investora, v krajním případě pak o prodeji celé mlékárny. V první řadě se ale chtějí majitelé znovu dostat do černých čísel. V takovém případě by mléčné výrobky opět vrátili na trh. Výroba mléka má totiž v Městečku Trnávka tradici už od roku 1900.