Vedení univerzity sice spáchalo dotační podvod, trest ale nedostane

Zlín - Zlínský krajský soud dnes znovu otevřel kauzu dotačního podvodu Univerzity Tomáše Bati. Bývalý univerzitní rektor Ignác Hoza a bývalý děkan Fakulty logistiky a krizového řízení Vladimír Mrkvička se museli před soudem zpovídat z toho, že údajně neoprávněně žádali po státu dotace na studenty. Krajský soud sice rozhodl, že dvojice dotační podvod spáchala, protože ale nevznikla žádná škoda, trest nepadl.

Podle obžaloby došlo ke zneužití dotací v roce 2009, kdy zlínská univerzita přijala na neakreditované obory tisícovku studentů. Na ně se oficiálně nevztahuje státní příspěvěk, škola o něj přesto zažádala. Ministerstvo tak mohlo zlínské vysoké škole přilepšit až o sedm milionů korun, nakonec na účet doputovalo jen pět a půl milionu, pak se o dotace začala zajímat policie.

Bývalý rektor Hoza už před časem uvedl, že zmíněné programy byly akreditovány dříve, ale pro jiné fakulty. Poté se měly vyučovat na nově vzniklé Fakultě logistiky a krizového řízení. Podle Hozy ale omylem nebyly zapsány do zprávy akreditační komise, která schvalovala vznik fakulty.

„Nedošlo k žádnému pochybení vyjma to, že úředník akreditační komise zapomněl zapsat dva obory, které se už tři roky bez problémů vyučovaly. Univerzita měla právo na studenty čerpat příspěvek, žádná finanční újma ministerstvu nevznikla,“ hájil se před krajským soudem Hoza.

Ignác Hoza
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Vedení univerzity opakovaně odmítlo, že by se obžalovaní snažili poškodit stát. Žádná škoda navíc nevznikla, protože ministerstvo, které část dotací škole poslalo, jí nakonec neproplatilo zase jiné oprávněné dávky.

Krajský soud nejdříve bývalé vedení univerzity zprostil obžaloby, Vrchní soud ale případ vrátil k novému projednání. Tentokrát už před soudem stanuli jen dva z původní trojice obžalovaných. Oběma původně hrozilo pět až deset let vězení. Vrchní soud v Olomouci v říjnu pravomocně zprostil obžaloby kvestora Alexandra Černého.

Státní zástupce si ponechal lhůtu pro podání odvolání.

Telefonát Luboše Dostála k dotačnímu podvodu UTB (zdroj: ČT24)

Role jednotlivých aktérů v kauze

Děkan Fakulty logistiky a krizového řízení Vladimír Mrkvička podle obžaloby přijal studenty do neakreditovaných oborů a zahrnul je protiprávně do celkového počtu studentů akreditovaných programů UTB. Z něj ministerstvo počítá příspěvek pro vysoké školy.

Kvestor Alexander Černý, jenž zodpovídá za hospodaření, podle obžaloby takto sestavené podklady schválil a předal rektorovi. Vrchní soud nakonec potvrdil jeho zproštění.

Bývalý rektor Ignác Hoza údajně žádost podepsal a požádal ministerstvo školství o příspěvek pro UTB na rok 2010. Sám Hoza byl z funkce rektora odvolán ještě před vypuknutím dotačního skandálu kvůli sporům se správní radou, která v roce 2010 zpochybnila projekt vědecko-technologického parku v Uherském Hradišti. Jeho odvolání navrhl akademický senát a prezident Václav Klaus ho záhy podepsal. Z postu odešel na konci května 2010.