Hudební drama Edith a Marlene je plné emocí a krásné hudby

Ostrava – Dvě výjimečné umělkyně 20. století Edith Piaf a Marlene Dietrich se v životě potkaly jen na pár chvil. Maďarská spisovatelka a scenáristka Évy Pataki vymyslela v roce 1986 příběh, ve kterém jejich osudy propojila. Úspěšné maďarské hudební drama Edith a Marlene teď uvádí soubor muzikálu a operety Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Premiéra bude v Divadle Jiřího Myrona 19. prosince, v den Editiných narozenin, od kterých uplynulo 98 let.

Režiséra Janusze Klimszu upoutal příběh plný kontrastů, emocí a krásné hudby. Zároveň si byl vědom toho, že má v souboru ideální představitelky obou hlavních hrdinek. „V souboru jsou dvě sólistky, které přesně odpovídají oběma hlavním postavám, odlišným polohám ženství, psychickým naturelem i vizáží,“ říká Janusz Klimsza. Slavnou francouzskou šansoniérku Edith Piaf ztvární Hana Fialová, německou herečku a zpěvačku Marlene Dietrich zahraje a zazpívá Eva Zbrožková.

Obě byly jedinečné a velmi talentované, Edith si podmanila Paříž, Marlene Berlín, obě získaly také světovou proslulost. Každá byla jiná a z jiných poměrů. Edith vyšla z ulice a chudoby, Marlene z elitního prostředí.

„Když si vybavím Edith, vidím neobyčejně silnou ženu s velkým srdcem,“ řekla představitelka miláčka Paříže Hana Fialová. Interpretovat francouzský šanson, bez kterého se její role neobejde, vzala jako výzvu.

Edith vedla bouřlivý život, elegantní kráska Marlene byla svědomitá a měla ráda věci pod kontrolou. „Marlene měla ráda, když bylo vše připravené, dobře promyšlené, přinášelo jí to jistotu na jevišti. Mám to také ráda,“ říká představitelka Marlene Eva Zbrožková.