Lubomír Toufar odchází. Novým starostou Blanska bude Ivo Polák

Blansko - Blanenský starosta Lubomír Toufar (ČSSD) odejde koncem roku ze své funkce. V předčasných volbách byl totiž zvolen poslancem a oba posty zároveň nechce zastávat. Na dnešním zastupitelstvu předložil vedení města svoji rezignaci. Jeho nástupcem bude současný místostarosta Ivo Polák (ČSSD).

Toufar chce skončit k 31. prosinci letošního roku. Dál si ale ponechá funkci blanenského zastupitele. Spolu s postem starosty opouští Lubomír Toufar i pozici předsedy okresní organizace ČSSD v Blansku. Také toto místo získá od začátku ledna jeho stranický kolega Ivo Polák. Podle Toufara neměl dosavadní místostarosta Polák v rámci strany konkurenta.

Blanenskou radnici vede koalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Volby pro město. Koaliční partneři nemají k Toufarovu nástupci výhrady. „Budeme respektovat návrh sociální demokracie. Nemáme s ním problém,“ řekl místostarosta Jiří Crha (ODS).

O nástupu do funkce hovoří dosavadní místostarosta Ivo Polák (zdroj: ČT24)

„Pro mě to byla jednoznačná volba. Ivo Polák pracoval šest let jako místostarosta Blanska, dva roky byl ve funkci radního a stejnou dobu také pracoval jako náměstek hejtmana Jihomoravského kraje. Má tudíž veškeré předpoklady k tomu, aby tuto funkci vykonával, a nepředpokládám, že by v souvislosti s jeho zvolením nastaly nějaké problémy,“ objasnil svoje rozhodnutí Toufar.

V rámci vnitrostranických sporů v ČSSD se Ivo Polák nepřikláněl k žádné ze stran. Přestože pracoval coby náměstek Michala Haška, k problémům v sociální demokracii se nevyjadřoval.

Hlasování blanenského zastupitelstva
Zdroj: ČT24/ČT Brno

A jak se rozhodnou ostatní poslanci?

Do sněmovny se nově dostal i starosta Šlapanic na Brněnsku Jaroslav Klaška (KDU-ČSL). Slíbil ve městě dokončit ještě deset investičních projektů za desítky milionů korun – například rekonstrukci tamní školy. Během příštího roku se rozhodne, zda si ponechá obě funkce současně.

Dlouholetý starosta Ivančic Vojtěch Adam (KSČM) prohlašuje, že stihnout lze obojí. Práci starosty a poslance kombinuje už od roku 2008.

Mezi poslance se letos dostal i starosta Strání ve Zlínském kraji Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Pro obec pracuje coby neuvolněný, tedy neplacený starosta. V budoucnu se rozhodne, zda funkci opustí.

Lidovecký starosta Ratíškovic na Znojemsku, Josef Uhlík, přislíbil verdikt do konce roku. Nakonec se rozhodl ve funkci zůstat, ovšem také jako neuvolněný starosta bez obecního platu.

Jakmile se sestaví nová vláda, přislíbil své rozhodnutí i jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ten dlouhodobě zastává i funkci poslance za sociální demokracii. Vedení ČSSD ale nepodporuje tzv. kumulaci funkcí.

Novým poslancem za Hnutí ANO je i dosavadní rektor brněnského Vysokého učení technického Karel Rais, tomu v lednu končí funkční období. Nadále se hodlá věnovat výhradně práci poslance.

Do Prahy zamířil třeba i uznávaný brněnský onkolog Rostislav Vyzula (ANO 2011). Ten si na Masarykově onkologickém ústavu pouze zkrátil svůj pracovní úvazek, dál ale zůstává přednostou kliniky.