Šestačtyřicetiletá žena si odpyká 10 let za vraždu druha

Olomouc – Definitivně na deset let za mříže půjde šestačtyřicetiletá Pavla Prášilová z Olomouce, která před dvěma lety o Vánocích bodla nožem svého druha. Ten na následky zranění zemřel. Červnový verdikt krajského soudu tak potvrdil i Vrchní soud v Olomouci. Ani on totiž neuvěřil, že na muže zaútočila v sebeobraně. Poslal ji ale do mírnější věznice.

Pavla Prášilová společně se svým druhem popíjeli alkohol, a poté si šli lehnout. Kolem půlnoci ale ženu její druh vzbudil a chtěl po ní další pití. Přitom jí ubližoval. Dotáhl ji do kuchyně, kde ho pak žena bodla nožem. Incident se stal před dvěma lety v olomoucké části Holice. Žena tehdy měla v krvi přes dvě promile alkoholu.

Podle sousedů to byla nenápadná paní, která prodávala v blízké trafice. Občas ale s druhem popili a pohádali se. „On ji napadal, ona kolikrát zvonila na sousedy, sháněla telefon, aby se nějakým způsobem bránila. Byla to asi spíš taková sebeobrana,“ myslí si bývalá sousedka.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Prášilová se snažila soud přesvědčit, aby její čin překvalifikoval právě na sebeobranu a dal jí tak nižší trest. „Klientka se domnívá, že byla ze strany pana poškozeného týraná. Soud se k tomu částečně přiklonil v tom, že půjde do mírnějšího typu věznice, ale ne v tom, aby byl zločin překvalifikován na zabití,“ vysvětluje obhájkyně paní Prášilové Petra Jakešová. „Psychiatricky i psychologicky byla již zkoumána. Žádné indicie, že by byl syndrom aktuální, nebyly,“ tvrdí člen soudního senátu Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.

Podle odborníků byl jasným viníkem alkohol, ale ženin čin se jím prý omluvit nedá. „Pokud žije v dlouhodobějším napětí nebo stresu a přiživí to nějakou drogou nebo alkoholem, tak může zareagovat naprosto neadekvátně,“ říká psychiatr Libor Gronský. „Alkohol je prokletím lidstva. Relativně slušná paní se díky tomuto zvýšenému požívání alkoholu dostala do prekérní situace, kdy byla odsouzena k poměrně dlouhodobému trestu odnětí svobody,“ míní státní zástupce Vladimír Kubík.

Proti rozsudku Vrchního soudu už není možné se odvolat. Paní Prášilová může ovšem podat dovolání k Nejvyššímu soudu.