Podle řidičů jsou taxikářské zkoušky složité

Brno - Pod skupinu taxislužby patří od 1. května i řidiči příležitostné přepravy, tedy i osobní řidiči a řidiči drink and drive servisů. Novela zákona měla sjednotit pravidla pro všechny přepravce, města je ale upravují svými vyhláškami.

Lukáš Pokorný je majitelem brněnské firmy, která provozuje službu drink and drive. Vozí zákazníky v jejich vlastních autech, když oni sami, třeba kvůli alkoholu, nemůžou. I pro něj a jeho zaměstnance platí od května povinnost složit taxikářské zkoušky.

Lukáš Pokorný je úspěšně absolvoval, i když až na třetí pokus. Svoji živnost tak může dál vykonávat, taxikářské testy mu ale i přesto působí mnoho problémů. „Když tu složitou zkoušku udělá z mých zaměstnanců třetina, polovina z řidičů jde potom dělat taxikáře. Víc se jim vyplatí na své auto nalepit nápis taxi a dělat si svou práci. Takže my tím přicházíme o řidiče,“ postěžoval si Pokorný.

K přibližně třiceti vyhlášeným termínům taxikářských zkoušek se od začátku května v Brně dostavilo víc než 150 řidičů. Licenci ale získalo jen 86 z nich. „Zhruba 32 řidičů zkoušku v řádném termínu nevykonalo, měli na to tři pokusy. Teď po dobu šesti měsíců nemohou provozovat taxislužbu a budou muset čekat na další termíny,“ potvrdil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Hovoří provozovatel služby drink and drive Lukáš Pokorný (zdroj: ČT24)

Lukáš Pokorný kritizuje i to, jak moc jsou zkoušky obsáhlé. „Musí se na ně měsíce studovat legislativa, znalost Brna, je potřeba znát hotely, kde na které ulici je bankomat či banka. Je to strašně detailní,“ myslí si Pokorný.

Objevily se i některé oficiální stížnosti. „Bylo to buď obecně na změnu, nebo na povinnost zkoušky z místopisu. Pokud jde o zkoušky z místopisu, to je na jednotlivých obcích, zda to požadují,“ uvedl mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Novela zákona měla zajistit stejná pravidla pro všechny přepravce. Podmínky se ale stejně město od města liší. Například v Brně odpustili zkoušky řidičům převozových sanitek, kteří nově taky spadají do taxikářské skupiny. Naopak všichni bez výjimky musí zkoušky absolvovat třeba v Pardubicích, Karlových Varech a Ostravě.