Restaurace chystají vánoční menu

Ostrava – Stále více restaurací nabízí lidem přípravu štědrovečerní večeře. Zájem o ni mají Češi i cizinci, kteří v České republice kvůli práci zůstávají. Lidé si objednávají sváteční jídlo i domů. Některé podniky přijímají objednávky ještě na Štědrý den.

Běžná příprava na štědrovečerní večeři se ve většině rodin neobejde bez vaření polévky, krájení brambor, smažení kapra a zdobení stolu. Někteří lidé ovšem místo tepla domácího krbu volí restaurační obsluhu. „Na Štědrý večer u nás bývá zhruba od deseti do dvaceti hostů,“ uvádí manažer prodeje hotelu Park Inn Tomáš Čermák. „Máme hrachovou polévku a kapra, který je pořád oblíbený. Dále lehký bramborový salát a dezert, který patří do rakouské kuchyně,“ prozrazuje šéfkuchař Pavel Čadil.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)

Do restaurací chodí na Štědrý den většinou mladé páry a rodiny. Výjimkou nejsou ani cizinci, kteří musí kvůli práci zůstat na svátky v České republice. „Hosté, kteří u nás nejčastěji zůstávají, jsou Němci, Italové a Rakušané,“ říká provozní manažer hotelu Mercure Ondřej Doupal.

Tříchodová večeře v luxusní restauraci vyjde zhruba na pět set korun. Lidé si ji navíc mohou předem objednat a odvést domů.