Nový polygon umožní hasičům trénovat záchranné akce

Zlín - Záchrana lidí zavalených sutinami, prohledávání bytu v naprosté tmě nebo rychlá evakuace hendikepovaných, to jsou situace, které hasiči potřebují pravidelně nacvičovat. Dosud ale neměli kde a museli za trénikem cestovat i desítky kilometrů. Zlínští hasiči se nově dočkali polygonu, což je speciální zázemí, na kterém mohou všechny nebezpečné situace nacvičit.

„Takovou specialitou, kterou tu máme, bude místnost pro imobilní osoby spojené se zásahem,“ prozradil zlínský hasič Radek Polášek, který se věnuje školení a výcviku jednotek. Právě nový polygon za 12 milionů korun pomůže hasičům, policistům a dalším záchranářům nacvičit krizové situace, jako je například záchrana nepohyblivých osob.

„Další specialitou, jež se nám podařila, a kterou jsme v našem kraji ještě neměli, jsou dveře odolávající velkému zatížení,“ popsal Polášek. Dostat se do zablokovaného domu může být pro hasiče někdy problém. Díky trenažéru si ale zásah mohou vyzkoušet nanečisto. Ačkoliv plechové domky, ve kterých budou záchranné akce trénovat, jsou zatím prázdné, do jara, kdy je v plánu slavnostní otevření, se ještě vybaví klasickým nábytkem, aby mohli hasiči nacvičovat v co nejvěrohodnějším prostředí.

O možnostech polygonu hovoří Radek Polášek z HZS ZLK (zdroj: ČT24)

Doposud museli hasiči za tréninkem dojíždět i desítky kilometrů. Podobně jsou na tom policisté, jenž se snažili domlouvat s majiteli opuštěných staveb, aby v nich mohli cvičit záchranné akce. „Věřím tomu, že výcvik nabere na intenzitě, když bude tak dostupný,“ pochvaloval si nové zázemí mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental. Reálné zásahy přitom hasiči i policisté nacvičují takřka denně.

Halda suti za plechovým domem působí na první pohled jako obyčejná skládka, pod cihlami je ale ukrytý důmyslný systém chodeb, na němž si záchranáři trénují schopnost reagovat při závalu člověka. Slavnostní otevření polygonu plánují hasiči na duben příštího roku.