Na předvánoční zpověď čeká v kostele i devadesát lidí

Jižní Morava - Nejenom v domácnostech vrcholí přípravy na Vánoce. Také faráři a kostelníci nevědí v posledních dnech, kam dřív skočit. Zatímco během roku míří do kostela jen desetina české populace, v adventním čase je to skoro třetina. Ke zpovědi přijdou i ti, kteří po celý rok do kostela nezavítali.

„Můžu dokonce říct, že už mě dnes přepadla taková nehezká myšlenka, ať už je po svátcích,“ posteskl si farář z Drnovic Zbigniew Wawrowski. Věřících, kteří do svatostánku zamíří pouze jednou za rok je totiž stále dostatek. „Chci se pomodlit a prožít to v duchu křesťanském, v duchu božím,“ uvedl své důvody pro návštěvu kostela Antonín Pavelka.

Farář Zbigniew Wawrovski sotva vyslechne hříchy věřících ve své farnosti, jede na výpomoc do sousedního kostela. Místo čtyř lidí na něj ve frontě čeká i devadesát věřících, kteří se chtějí před svátky nechat vyzpovídat. „Hřích je pořád stejný, jak za pána Ježíše nebo ve středověku. Rozhodně jsem přesvědčen, že i za tisíc let, pokud ještě budeme žít, to budou pořád stejné hříchy,“ odpověděl farář na otázku, zda se nějak zpovědi proměňují.

Zájem o zpověď popisuje farář Zbigniew Wawrovski (zdroj: ČT24)

„Já jdu teď podruhé a strašně se bojím, co bude,“ svěřila se před zpovědí Johana Jindrová. Kromě očištění lidských duší musí faráři vyčistit i kostel samotný. Například v brněnských Tuřanech dnes vrcholil vánoční úklid a zdobení kostela. „Panu farářovi pomáhám, protože by to sám nezvládl. Beru to jako samozřejmost,“ neváhal se zapojit do práce Vojtěch Šipr.

„Teď ráno muži postavili strom a odpoledne přijdou ženy, které to uklidí. Všichni to považují za svoji přípravu na Vánoce,“ řekl tuřanský farář Luboš Pavlů. Nejvíce lidí tradičně míří do kostela na půlnoční mši nebo další obřady o Božím hodu. Každoročně sice počet věřících podle statistiků klesá, o Vánocích v kostelech ale volná místa nezůstávají.