Půlnoční mše v přímém přenosu i koncerty, takový bude Štědrý den v Ostravě

Štědrý den nabídne v Moravskoslezském kraji širokou škálu nejrůznějších kulturních akcí. Od komentovaného krmení v zoo, přes tradice na radnici až po koncerty či řadu půlnočních bohoslužeb. Pomyslným vrcholem pak bude přímý přenos mše z katedrály Božského spasitele na ČT2.

Přímý přenos půlnoční mše se bude vysílat z Ostravy

Vánoční bohoslužba je již tradičně součástí televizního vysílání. Přímého přenosu se tentokrát dočká katedrála Božského spasitele v Ostravě, začne přesně o půlnoci na programu ČT2. Vyvrcholení křesťanského svátku narození Páně zprostředkuje televizní obrazovka všem, kterým je adresováno přání pokoje a dobré vůle.

Katedrála Božského spasitele
Zdroj: Petr Vlček/ČTK

Půlnoc Štědrého večera sbližuje ve svátečním souznění věřící celého světa a je slavena za velkého zájmu veřejnosti. V katedrále Božského Spasitele ji v tomto roce bude slavit František Václav Lobkowicz, biskup ostravsko-opavský, koncelebruje farář Jan Plaček. Obřad hudbou doprovodí varhaník Lukáš Kubenka, který rovněž diriguje Vokálně instrumentální sdružení při ostravské katedrále.

Půlnoční mši odtud Česká televize vysílala naposledy v roce 1998. Letos ji pro diváky v Tvůrčí producentské skupině Patricka Diviše připravili dramaturg Karel Bělohlavý a režisér Jaroslav Večeřa.

František Václav Lobkowicz
Zdroj: Jan Sokol/ČTK

Večer mohou lidé strávit i netradičně

Výjimečnou gospelovou bohoslužbu Gospelová Půlnoční nabídne od 22:00 ostravské multižánrové centrum Cooltour na Černé louce.

„Půlnoční bude v Ostravě svého druhu ojedinělou událostí. Oslavu Ježíšova narození do celistvé bohoslužby upravila režisérka Dagmar Hlubková. Návštěvníci budou mít tento den jedinečnou možnost zhlédnout protipól klasických křesťanských vánočních bohoslužeb, který se však bude opírat o stejné hodnoty," řekl za organizátory akce Ondřej Sikora.

Nově vznikající ostravský klub Cooltour
Zdroj: ČT24

Režisérka Hlubková přiznala, že ji lákalo propojovat svět tradičních staročeských tříkrálových her s rytmem pulzujícího gospelu. „Vždyť naším cílem není tyto dvě složky od sebe dále rozdělovat, nýbrž poukázat na to, že víra je jen jedna a nezáleží na tom, na které straně zeměkoule se Ježíšovo narození oslavuje," uvedla Hlubková.

Ilustrační foto
Zdroj: Divíšek Martin/ISIFA/VLP

Bohoslužeb bude v Ostravě mnoho, Havířov bude slavit i venku

Příznivci tradiční vánoční hudby mohou navštívit i dvě nejhranější mše Jakuba Jana Ryby, jednu v latině a druhou v češtině.

V římskokatolickém kostele Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách zazní latinská Missa Pastoralis, a to na Štědrý den od 22:00. V římskokatolickém chrámu Krista Krále v Ostravě-Svinově přesně o půlnoci začne Rybova Česká mše vánoční.

Mši pod širým nebem pak mohou lidé zažít na náměstí Republiky v Havířově na Karvinsku, kde ji od 22:00 pořádá Apoštolská církev. V nejmladším městě republiky má tradici od roku 2000.

Bohoslužba v brněnském kostele sv. Tomáše
Zdroj: ČT24

Lidé z Bohumína se sejdou na náměstí

V Bohumíně na Karvinsku se už po dvacáté bude od 21:30 konat akce Na Štědrý den všichni spolu, na níž se pravidelně scházejí stovky lidí z Bohumína i jeho okolí.

„Davům na náměstí, které se přijdou setkat s přáteli a popřát si krásné Vánoce i nový rok, budou andělé rozdávat svíčky jako symbol příchodu Vánoc," řekla mluvčí radnice Lucie Balcarová. Připraven bude kulturní program, který ukončí vánoční ohňostroj.

Ostravská Kráska, čili radniční věž
Zdroj: ČT Ostrava/Martin Straka

Speciální program chystá radnice i zoo

Vánoční tradice si lidé na Štědrý den mohou připomenout také na vyhlídkové věži ostravské Nové radnice. Ta bude v provozu od 09:00 do 14:00. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet například hod střevícem nebo si vypustit lodičku z ořechové skořápky. Děti si mohou vyrobit vánoční ozdoby.

S vánočním programem přichází i ostravská zoo. Na Štědrý den budou mít děti do 15 let tradičně volný vstup. V 11:30 bude v pavilonu Papua mimořádné štědrodenní komentované krmení žralůčků a ve 14:00 pak v pavilonu Tanganika krmení hrochů.

Mládě hrocha v ostravské zoo
Zdroj: ČT24/ČTK/PR

Lidé navštíví kostely po celé republice

I když se o Češích říká, že patří k nejateističtějším národům na světě, přesto o Vánocích zajde do kostelů v celé České republice na půlnoční mši asi třetina lidí.

Půlnoční mše
Zdroj: ČT24

Během Vánoc dodržují Češi i tradiční zvyky. Skoro 80 procent lidí má doma adventní věnec, přes 60 procent věší jmelí, skoro v polovině domácností se na Štědrý den rozkrajují jablka a zpívají koledy. Deset procent lidí si nosí domů betlémské světlo.