Vánoce v nemocnici: Lékaři se snaží malé pacienty pouštět domů

Brno - Zatímco většina lidí se těší na vánoční svátky v klidu domova, ne všichni malí pacienti Dětské nemocnice se dostanou na Štědrý den za rodinou. Personál pro ně proto chystá alespoň malou vánoční oslavu s dárky. Svátky mimo domov slaví i děti v dětských domovech nebo azylových centrech.

„Děti tu mají připravený vánoční stromeček, pod ním budou mít nachystané dárky. Samozřejmostí je přítomnost rodičů. Sestřičky budou dětem číst pohádky a zpívat,“ uvedla staniční sestra Iveta Vaňáčková z brněnské Dětské nemocnice. Přestože oddělení úplně prázdné nezůstane, většinu malých pacientů se lékaři snaží pustit domů.

„Snažíme se maximum dětí, u nichž to zdravotní stav dovoluje, propustit. Zůstávají tu jen ti opravdu nemocní, vyžadující intenzivní péči. Budeme se snažit vyjít rodinám vstříc a i na Štědrý den dopoledne, podle laboratorních vyšetření, budeme propouštet malé pacienty domů,“ prozradil přednosta pediatrické kliniky Zdeněk Doležel.

„Malý dostal zápal plic, tak jsme museli do nemocnice. Čekáme, že by nás mohli dneska propustit, tak snad Ježíšek dojde domů. Ježíšek by případně počkal, až se Davídek vrátí domů,“ uvedla dnes maminka jednoho z nemocných pacientů.

Vánoce slaví i v azylových domech

Vánoční svátky mimo domov oslaví i některé matky s dětmi v Domově sv. Markéty v Brně. Dárky tu děti dostávají průběžně už téměř týden, příjemnou atmosféru besídek si pochvalují i jejich matky, z nichž některé musely domov opustit kvůli domácímu násilí.

Právě do azylového centra sv. Markéty putovaly dárky z vánočního Stromu splněných přání, který stál v brněnské Galerii Orlí. Zájemci si mohli vybrat přáníčko některého z dětí, které následně zakoupili a v obchodním centru odevzdali. Domovy pak nakoupené vánoční dárky rozdaly jednotlivým dětem.

O svém pobytu v azylovém domě vypráví jedna z klientek (zdroj: ČT24)

Vánoční svátky jsou vrcholem i pro duchovní svatostánky. Faráři připravují kostely na nápor věřících. Chrámy, v nichž je celoročně k vidění betlém, mají nyní několikanásobně vyšší zájem o prohlídku. „Betlém je otevřený celoročně, ale to je návštěvnost malá. V období Vánoc jsou to stovky lidí denně,“ odhadl zájem o prohlídku kostela farář Karel Hanslík.

Vranovský pohyblivý betlém musí být ale ukrytý za mříží. „Občas se nějaká figurka ztratila, tak máme betlém za mříží a museli jsme přimontovat i alarm. Za posledních devět let zmizely už čtyři figurky,“ vypočítal Hanslík. Podobně jako vyřezávaný betlém z lipového dřeva, který vznikl ve 40. letech minulého století, si svého betlému cení i v kostele v brněnských Židenicích.

Perníkový betlém, který vypadá každý rok jinak, vzniká díky spolupráci několika desítek dobrovolníků. „Je tu asi sedm set figurek, podílela se na tom celá farnost. Určitě to bylo víc jak třicet lidí. Tradice trvá už šest let. Každý rok přitom pečeme nový betlém, po Vánocích totiž skončí v našich žaludcích,“ netajil se židenický farář Petr Beneš.