Ostravští skauti dovezli na radnici betlémské světlo

Ostrava – Ostravští skauti dnes dovezli na radnici betlémské světlo. Jeden ze symbolů vánočních svátků si tak budou moci donést domů i Ostravané. Do města přijelo takzvané Světlo přátelství v sobotu vlakem, přivezli ho brněnští skauti.

Dvě malé skautky z Polanky nad Odrou přišly dnes dopoledne předat plamínek betlémského světla primátorovi. „Je to symbol naděje, že po zimě bude zase světlo, protože se zkracuje den a budeme mít příjemnější počasí,“ míní primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD).

Betlémské světlo je jeden z modernějších vánočních zvyků. Vymysleli ho v Linci roku 1986 jako poděkování za peníze pro sbírku zdravotně postižených. Tehdy přivezli skauti do Rakouska světlo z Betléma poprvé. V České republice se tradice začala šířit díky brněnským skautům po roce 1989.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Betlémům se věnuje i vánoční výstava bývalého havíře a amatérského řezbáře Tomáše Kudelnjaka. Ve své dílně vystavuje takzvaný Petřkovický hornický betlém, na kterém pracoval tři roky.

Vánoční výstavu, jejíž součástí je i Petřkovický hornický betlém, si mohou lidé v domku v ulici Pod Landekem prohlédnout až do šestého ledna.