Barokní zámek ve Fulneku vstává z popela

Fulnek – Barokní zámek ve Fulneku vstává z popela. Ještě před šesti lety byla památka v katastrofálním stavu, ovšem nový majitel zámek zachránil. Dlouho se také bránil pustit dovnitř novináře. S natáčením souhlasil teprve nedávno, u příležitosti fulnecké výstavy, která mapuje historii zámku.

Barokní zámek ve Fulneku byl nejprve mohutný gotický hrad, který ve třináctém století vybudovali páni z Kravař. Dominantu Novojičínska vlastnilo mnoho významných šlechtických rodů. Za třicetileté války spravovala největší pevnost na Moravě a ve Slezsku švédská vojenská posádka. „Fulnek byl nejen obrovská rezidence s velkým dvorem. Samotní Žerotínové zde měli dvůr s desítkami šlechticů, kteří zde sloužili,“ uvádí historik Jaroslav Zezulčík.

Největší rozkvět nastal v sedmnáctém a osmnáctém století. Hrabata Bruntálští z Vrbna vybudovali ze zámku honosné sídlo. „Zámek byl upravený nádhernými parkovými úpravami. Oni zde skutečně vedli velký dvůr, na tomto zámku byla dokonce granátnická garda,“ prozrazuje Jaroslav Zezulčík.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Fulnecký zámek je v krajině nepřehlédnutelný. Přesto je jeho dnešní podoba jen třetinou původního sídla. V roce 1801 totiž zámek vyhořel a po válce sloužil armádě jako sklad. Zdevastovanou památku začal před šesti lety opravovat nový majitel. „Dovnitř teklo, okna nebyly žádné. Devadesát procent oken chybělo, takže první, co jsem  dělal první rok, bylo, že jsem vyměňoval střechu, protože dovnitř teklo. Byl tam sníh a propadlé některé krovy,“ vzpomíná majitel zámku Teodor Reinhold.

Teodor Reinhold zatím na opravu památky žádné dotace nezískal. Podle původních plánů chtěl zámek otevřít už letos, ale jako hotel i ubytování pro seniory bude sloužit nejdříve za dva roky. „Mě to naplňuje, jinak bych to nedělal. Je to vcelku složité, protože mezi tím musím i pracovat. Je to velmi náročné,“ svěřuje se pan Reinhold.

Z fulneckého zámku je vidět i kostel sv. Josefa, kde probíhá výstava o historii památky. Návštěvníci si mohou prohlédnout dobové rytiny, dokumenty i portréty majitelů, například Čejků z Badenfeldu, které se podařilo zkontaktovat. Dvě poslední příslušnice rodu se na jaře přijedou do Fulneku podívat.