Za posledních 20 let razantně ubylo myslivců

Česká republika – V České republice výrazně ubývá myslivců. Vyplývá to z  počtu členů Českomoravské myslivecké jednoty; zatímco v roce 1995 měla téměř 113 tisíc členů, letos je to necelých 70 tisíc. Průměrný věk myslivců je podle tohoto sdružení 60 let.

Pan Vlastimil Pavlica se myslivosti věnuje už 19 let, stejně jako jeho otec. Kromě přikrmování zvěře v zimních měsících má na starost například výsadbu stromků nebo ochranu zvěře. Myslivosti věnuje většinu svého volného času, V začátcích investoval nemálo peněz do svého vybavení, včetně pušky i oblečení.„Počáteční náklady pro nového člena se pohybují kolem 30 až 40 tisíc. Na každém potom záleží, jaké má požadavky,“ uvádí myslivec Vlastimil Pavlica. V současné době zaplatí každý rok zhruba 5 až 8 tisíc, včetně pojištění i přípravy krmiva.

Myslivců jako je pan Pavlica za posledních 15 let v České republice razantně ubylo. Kromě toho také zestárla jejich populace.„Mladí nemají dobrý vztah k myslivcům a myslivosti jako takové. Myslím si, že to je neinformovaností, že neví, co to obnáší,“ myslí si hospodář Jaroslav Závada.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Například myslivecké sdružení Hustisko-Solanec má 38 členů. Těch mladých, mezi 20 až 30 lety, je tady ale jenom šest. „Každý racionálně a pragmaticky uvažující mladý člověk je pochopitelně daleko více přitahován aktivitami, které přináší snazší a rychlejší zisk nebo společenskou prestiž,“ tvrdí mediální poradce Českomoravské myslivecké jednoty Martin Horálek.

Myslivecká sdružení se tak poslední dobou snaží přitáhnout mladé lidi. Pořádají pro ně například speciální kurzy.

Od roku 1995 ubylo v Českomoravské myslivecké jednotě více než 40 tisíc členů. Úbytek myslivců má ale negativní vliv i na zemědělství. Například přemnožená divoká prasata totiž čím dál častěji ničí úrodu na polích.