Tenisové „mistrovství světa“ začíná: hrát budou i Kvitová se Štěpánkem

Perth (Austrálie) - Jednoznačnou výhrou Polska nad Itálií započal v australském Perthu tradiční Hopmanův pohár, kterému se neoficiálně přezdívá mistrovství světa v tenise. Na polský úspěch následně navázala Kanada, která byla ve skupině A silnější než výběr Austrálie. Zasáhne do něho i česká dvojice Petra Kvitová s Radkem Štěpánkem - ti do bojů vstoupí utkáním proti Španělsku. Web ČT sport nabídne 30. prosince od 10:30 v exkluzivním vysílání zápas Čechů s Francií, 3. ledna od 10:30 pak i utkání s Američany.

Úvod Hopmanova poháru obstaral polsko-italský souboj. Základy k vítězství Polska položila Agnieszka Radwaňská, která se v duelu s Italkou Flavií Penetaovou nepředřela - využila chyb své protihráčky a zvítězila dvakrát 6:2. Na bod své kolegyně navázal Grzegorz Panfil, jenž zatlačil favorizovaného Andrease Seppiho od počátku do defenzivy a první set vyhrál 6:4. Osud druhé sady pak rozhodlo zranění Itala a následná skreč. Polská dvojice posléze přidala třetí bod i ve čtyřhře a připsala si jasné vítězství, Italové budou doufat v první body v utkáních s Austrálií a Kanadou.

Ve druhém zápase skupiny A si nejprve Kanaďan Milos Raonic poradil s Bernardem Tomicem 7:6, 6:1. „Má teď nejlepší servis na světě, moc jsem toho nezmohl,“ prohlásil po utkání Tomic. Šance domácího páru posléze pohřbila definitivně grandslamová vítězka Samantha Stosurová, která nestačila na Eugenii Bouchardovou.

Český výběr tvoří Kvitová se Štěpánkem

Petra Kvitová pohár v minulém roce vyhrála, tehdy však jejím spoluhráčem nebyl Radek Štěpánek, nýbrž Tomáš Berdych. „Vzpomínky mám krásné, tenkrát jsme neprohráli zápas, jenom jednoho mixa, takže se zas těším,“ řekla Kvitová. „Už se několik dnů popichujeme, že je Radek poprvé na Hopman Cupu a musí hned obhajovat,“ dodala.

Jejich cílem je postup do finále. „Jelikož se naší republice v posledních letech v týmových soutěžích hodně daří, určitě musí být cíle jen ty nejvyšší, ale samozřejmě musíme jít zápas po zápase,“ řekl Štěpánek.

Petra Kvitová:

„Je to začátek sezony a zápasy, co odehrajeme, by nám mohly pomoct do dalších turnajů. Každý to bere docela vážně, ale je to i takové relaxační a pohodové.“

Každý zápas na Hopmanově poháru vrcholí smíšenou čtyřhrou - tu si Kvitová se Štěpánkem zatím nevyzkoušeli. „Chtěli jsme mít klidnou domácnost, takže si to necháváme až na ostrý zápas,“ řekl Štěpánek. „Věřím, že první mix, co budeme hrát, bude o zábavě a o tom, zkusit si to a nenervovat se,“ dodala Kvitová.

Ve skupině A se Češi jako první představí proti Španělům Anabel Medinaové a Danieli Muňozovi. Dalšími účastníky jsou páry z Francie a USA. Skupinu B tvoří Austrálie, Kanada, Polsko a Itálie. Vítězové skupin postoupí do finále, jež se bude hrát v sobotu 4. ledna.

Hopmanův pohár v Perthu (Austrálie):

Skupina A: Polsko - Itálie 3:0
Panfil - Seppi 6:4, 2:2 skreč, A. Radwaňská - Pennettaová 6:2, 6:2, Panfil, A. Radwaňská - Anderson, Pennettaová 6:2, 6:1.

Kanada - Austrálie 2:0 po dvouhrách
Raonic - Tomic 7:6 (8:6), 6:1, Bouchardová - Stosurová 4:6, 6:2, 6:3, Raonic, Bouchardová - Tomic, Stosurová 2:6, 4:6.