Zdravotní klauni přes svátky volno nechtěli - kvůli nemocným dětem

Brno - Zdravotní klauni neměli volno ani přes svátky. Během vánočních prázdnin se snažili rozesmát a zabavit především ty děti, které lékaři domů vůbec nepustili. Herci, kteří léčí především smíchem, se v nemocnicích objevují už dvanáct let.

Červený nos a jmelí - rekvizity, se kterými zdravotní klauni prozářili jinak pochmurnou atmosféru nemocničních pokojů dětské onkologie v Brně. Dvojice klaunů pro každé dítě vytvořila podle jeho zdravotního a psychického stavu legrační situaci na míru.

Třeba u Ondry se klauni několikrát podivovali nad sílou jeho stisku, další dívenku rozesmáli hraným zděšením z jejího plyšového pejska. „Byla to velká legrace. Byl to jen malý plyšový pes a oni se ho báli,“ popisovala se smíchem pacientka Anička.

NO COMMENT: Vystoupení klaunů v nemocnicích (zdroj: ČT24)

Převážně improvizovaná představení trvají zhruba deset minut. Hlavním cílem herců je, aby malí pacienti alespoň na chvíli zapomněli na svoji nemoc. „Když vidím ty úsměvy, rozzařené oči, to, jak se po našem příchodu změní atmosféra v pokoji, tak to je největší odměna. Nejtěžší je nebrat si potom práci domů,“ svěřil se klaun Saša Stankov.

Zdravotní klauni pacienty nenavštěvují jen během vánočních svátků. Naopak se je snaží rozveselit po celý rok. „V minulém roce zdravotní klauni odehráli 3 600 klauniád, z toho v Jihomoravském kraji to bylo přes 400 klauniád. Nejčastěji navštěvujeme Dětskou nemocnici v Brně - třeba na onkologii chodíme dvakrát týdně, ale klauni se pravidelně objevují i na pediatrii nebo na infekčním oddělení,“ řekl Daniela Melíšková z občanského sdružení Zdravotní klaun.

Mapa klauniád - mapa zobrazuje 64 nemocnic a 7 domovů pro seniory v České republice, které pravidelně navštěvuje 83 zdravotních klaunů.

Mapa klaunů - přehledná mapa představuje klauny v jednotlivých krajích.

Sdružení letos na podzim začalo ve dvou nemocnicích v České republice zkoušet nový projekt NOS, kdy klaun doprovodí dítě až na operační sál. Služba je zatím dostupná na dětském chirurgickém oddělení Fakultní nemocnice v Motole v Praze a v ostravské fakultní nemocnici.