Nemocnice v Krnově a Opavě otevírají firemní školky

Krnov – Krnovská nemocnice i Slezská nemocnice v Opavě otevírají od ledna firemní školky. Chtějí, aby se maminky po mateřské dovolené mohly co nejdříve vrátit do práce a přitom neměly starost s časově i finančně náročným hlídáním svých dětí. Rok a půl bude provoz obou zařízení hrazen z dotací Evropské unie. Vedení nemocnic ale věří, že o služby školek bude zájem i v dalších letech.

Paní Andrea Rekšáková se od ledna vrátí do práce na ortopedické oddělení nemocnice v Krnově. Díky firemní školce bude mít o starost méně. Sehnat celodenní hlídání pro dvouletého Matěje by pro ni byl velký problém. „Takové malé dítě by mi v jiné školce nevzali, a protože dělám dvanáctky od šesti do šesti, musela bych si zaopatřit hlídání,“ uvádí Andrea Rekšáková.

Také paní Kateřina Vašířová, maminka rok a půl staré Anežky, je ráda, že bude mít svou dceru blízko. Od příštího roku bude vedoucí nemocniční lékárny. I ona je ráno vděčná za každou ušetřenou minutu. „Ta možnost, že je to cestou do práce, že ji nemusím nikam vodit, můžu s ní strávit nějakou hodinu, odejít a zase se vrátit, je pro mě obrovský benefit,“ vysvětluje Kateřina Vašířová.

Reportáž Ireny Vojkůvkové (zdroj: ČT24)

Kapacita školky je 24 míst, obsazených je zatím šestnáct. Vedení nemocnice ale počítá s tím, že během jara bude mít plno. Ředitelka zařízení uvedla, že školka vyjde vstříc rodičům také pracovní dobou. „Provozní doba školky je od šesti do osmnácti hodin s tím, že budou-li rodiče potřebovat, budou učitelky připraveny přijít třeba o půl šesté ráno a být zde třeba do 19 hodin,“ potvrzuje ředitelka Zařízení péče o děti v Krnově Taťána Hazuchová.

Zařízení nebude dražší než ostatní školky ve městě, rodiče budou platit jen za stravu. O děti se bude starat pět učitelek. „Chtěli jsme zvednout firemní kulturu tím, že pomůžeme s návratem maminek z mateřských dovolených. Pomůžeme hlavně maminkám, protože v současné době je hodně žen samoživitelek, tak aby měly v relativně levných podmínkách postaráno o dítě,“ dodává ředitel SZZ Krnov a Slezské nemocnice v Opavě Ladislav Václavec.

Stejné zařízení pro děti zaměstnanců otevírají také ve Slezské nemocnici v Opavě. Obě firemní školky zaplní děti už ve čtvrtek 2. ledna.