Policisté, hasiči i záchranáři mají za sebou rušnou noc

Ostrava –  Moravskoslezští policisté i záchranáři mají za sebou rušnou noc. Policisté řešili většinou šarvátky, jejichž účastníci byli většinou pod vlivem alkoholu. Zdravotníci ošetřovali desítky úrazů, několik z nich způsobila pyrotechnika. Hasiči v noci vyjížděli zejména k požárům kontejnerů, ale hasili i požár střechy pily v Dolních Životicích na Opavsku.

Na Silvestra byly oslavy poměrně klidné, ovšem už během prvních dvou hodin po půlnoci řešili policisté sto událostí. Šlo především o rvačky. „Lidé se napadali doma, na ulicích i v restauracích. Byli většinou byli opilí, a proto i agresivnější. Policisté aktéry rvaček často ani nemohli vyslechnout, protože je nejdříve museli nechat vystřízlivět,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Policisté řešili i další trestnou činnost, například různé krádeže věcí z vozidel či objektů.

Zdravotníci ošetřovali šest zranění způsobených zábavní pyrotechnikou. Šlo o lehká zranění rukou a hlavy. „Zásahů jsme ale jinak měli mnoho. Ošetřovali jsme asi čtyřicet zraněných po různých pádech především v opilosti, a také asi čtyřicet zraněných po napadení. Byly tam i nějaké intoxikace alkoholem,“ informoval mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Nejvážnější událostí, ke které v noci vyjížděli moravskoslezští hasiči, byl požár sedlové střechy pily v místní části Dolních Životic Herticích. „Na místo vyjelo pět jednotek hasičů a sedm cisteren. Hasiči dostali oheň pod kontrolu asi za hodinu, pak jej dohasili,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Celková škoda byla předběžně odhadnuta na 200 tisíc korun, příčinu požáru zatím hasiči neznají.

V Moravskoslezském kraji hořely na přelomu starého a nového roku více než dvě desítky plastových i plechových kontejnerů na tuhý komunální odpad. Požáry se obešly bez zranění. „Nedá se zatím uvést, zda v některých případech mohly za oheň rachejtle či výbušniny,“ dodal Kůdela. 

V Olomouckém kraji měli rušno jen záchranáři, hasiči řešili menší požáry

Oslavy Nového roku s sebou v Olomouckém kraji přinesly jen menší požáry balkónů a kontejnerů. Způsobila je odpálená pyrotechnika, která po dopadu začala hořet. Podle hasičů nebyl nikdo zraněn ani evakuován. V Olomouci vyjelo před půlnocí několik osádek hasičů k požáru na balkónu v ubytovně v areálu fakultní nemocnice. „Po dopadu zapálené světlice vznikl menší požár, k jehož likvidaci stačil kbelík vody. Nikdo z bydlících nemusel být evakuován,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Podobný požár likvidovali hasiči v Hranicích. Zřejmě od pyrotechniky začaly hořet věci na balkóně, plameny poté poškodily sklo v okenním rámu. I v tomto případě hasiči požár rychle zlikvidovali. Během noci také hasiči řešili požáry dvou kontejnerů v Hranicích a v Písařově na Šumpersku.

Naopak rušnější noc zažili záchranáři. Během silvestrovské noci evidovali na 110 výjezdů. Dva lidé byli zraněni pyrotechnikou, nešlo však o závažná zranění. „Valná většina výjezdů po půlnoci se týkala alkoholu, šlo hlavně o pády a napadení, které tvořily až šedesát procent výjezdů," uvedl náměstek krajské záchranné služby Jan Weinberg. Úrazy v opilosti se podle něj týkaly především pádů na schodech či zakopnutí, ale i pádu z barové stoličky. „Zasahovali jsme také u sedmi napadení. Šlo o dvě ženy a pět mužů, kteří měli pohmožděné obličeje,“ dodal náměstek.

Kvůli pyrotechnice zasahovali záchranáři v Olomouci a v Hranicích. Na olomouckém náměstí zasáhla petarda do obličeje muže, který byl poté převezen do olomoucké fakultní nemocnice. Zranění však nebylo vážné. V Hranicích na Přerovsku vybuchla petarda v ruce opilému muži. I on skončil v nemocnici. Záchranáři poskytovali pomoc i mladistvé šestnáctileté dívce, kterou na Prostějovsku museli odvézt do nemocnice kvůli opilosti.