Rok 2014 nepřinese výrazné zdražování

Brno – Nový rok letos výjimečně nebude ve znamení zásadního zdražování, v několika případech ceny dokonce klesnou. Lidé si připlatí hlavně za vodu a nájemné v městských bytech, většina domácností naopak ušetří za elektřinu. Zrušily se také poplatky za pobyt v nemocnici, důchodci budou dostávat o pár desítek korun více. Změny přineslo také zavedení nového občanského zákoníku – ten ruší například dědickou a darovací daň.

Zdražení se letos týká především vody. Cena za kubický metr bude vyšší v průměru o tři koruny, zvedla se kvůli investicím do infrastruktury. Nejdražší vodu v regionu mají v Blansku, nejlevnější pak v Hodoníně. Ceny za vodné a stočné se liší město od města, zvýší se hlavně ve Zlínském kraji. Průměrná rodina utratí za rok za vodu až o tři sta korun více.

Ceny vody za 1 m³

Blansko: 89,69 Kč

Zlín: 85,69 Kč

Brno: 70,94 Kč

Hodonín: 62,96 Kč

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

V novém roce se zvednou i ceny nájemného. Ve Znojmě se nájem v městských bytech zdražuje každý rok o dvě až tři koruny za čtvereční metr. V Brně-středu někteří nájemníci zaplatí o 11 korun za metr čtvereční více než loni. „Městská část Brno-střed se dohodla na postupném zdražování zhruba u poloviny z celkového počtu pěti tisíc bytů. Vloni lidé platili za metr čtvereční 77 korun, letos to bude už 88 korun,“ uvedl mluvčí městské části Roman Burián. V roce 2015 už budou všichni nájemníci městských bytů platit standardní cenu 96 korun.

V Brně ale oproti loňsku mírně zlevní svoz odpadu – klesne o pět korun. Brňané tak zaplatí 670 korun, což je jedna z nejvyšších cen v celé republice. Například ve Znojmě poplatek za svoz odpadu klesl o sto korun – lidé zaplatí 400 korun. Většina měst v regionu ale výši poplatku nemění.

Odpad ve spalovně
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Ceny za teplo zůstanou přibližně stejné. Víc budou platit obyvatelé Uherského Hradiště, méně pak obyvatelé Břeclavi. Ceny se zvednou v těch oblastech, kde se topí hnědým uhlím. Na jihovýchodě Moravy se to týká i Zlína nebo Otrokovic. Zdražení by však nemělo přesáhnout tři procenta.

Ceny tepla za gigajoule

Brno: 668 Kč

Uherské Hradiště: 569 Kč

Břeclav: 637 Kč

Letos lidé nejvíce ušetří za elektřinu – její cena klesne o téměř 11 procent. Rodina s menší spotřebou ušetří za rok stovky, domácnosti, kde se elektřinou i topí, dokonce tisíce korun. Kdo má však s dodavatelem smluvní pevnou cenu, bude platit stejně jako vloni. Plyn by mohl letos zlevnit až o pět procent.

Na peněženky bude mít vliv i nový občanský zákoník

Od začátku letošního roku nebudou už pacienti platit za pobyt v nemocnicích, léčebnách nebo lázních. Ústavní soud totiž denní poplatek sto korun zrušil. Pacienti budou nadále platit třicet korun u lékaře a v lékárně a devadesát korun na pohotovosti. Vznikající koalice má přitom v plánu zachovat jen poplatek za pohotovost.

Důchody se v novém roce zvýší průměrně o 45 korun. Pevná část penze se zvedla o deset korun, procentní díl určený podle příjmu vzrostl o 0,4 procenta. Vyšší budou i dávky na bydlení nebo náhrady při ztrátě výdělku.

Další změny s sebou nese nový občanský zákoník. Do daně za prodej nemovitosti se nově zahrnul i pozemek u nových staveb. Nákup se tak může prodražit podle toho, jak velký pozemek k domu patří. Nový zákoník zrušil dědickou daň. Problematiku nově řeší zákon o daních z příjmů, dědictví ale z plateb osvobozuje. Za zděděné věci tak nebudou platit ani vzdálenější příbuzní – dosud nemuseli platit jen nejbližší. Podobně se zrušila i darovací daň. Vše, co do ní spadalo, nově podléhá dani z příjmů. Pro většinu transakcí se tedy sazba zvýší – sjednotí se na 15 procentech.

Na třicet tisíc korun ročně se z dvaceti tisíc posunul limit pro daňové osvobození z příjmů z příležitostné činnosti. Lidé tak mohou prodávat třeba přebytky z vlastní zahrady a do částky třiceti tisíc nemusejí odvádět daně.

Českému hospodářství by se v novém roce mělo dařit

Dařit by se v novém roce mělo lidem lépe. Ekonomové očekávají oživení české ekonomiky, předpovídají růst okolo dvou a půl procenta. Platy by se tak mohly mírně zvednout, snáz půjde začít podnikat. Víc pracovních míst by mělo být v automobilovém průmyslu nebo ve stavebnictví. Kvůli kurzu koruny vůči euru ale letos budou dražší dovolené v zahraničí.