Vranovští se pustili do oprav druhé věže kostela

Vranov u Brna – Před více než rokem skončila oprava jedné z věží kostela Narození Panny Marie ve Vranově u Brna, od té doby se místní snaží získat prostředky také na rekonstrukci druhé věže. Zatím se jim podařilo shromáždit necelý jeden milion, na kompletní rekonstrukci ale potřebují ještě milion a půl.

Opravená věž kostel zdobí, její dvojče stojí v těsné blízkosti zakryté plachtou a obklopené vysokým bedněním. „Vloni se do téhle věže investoval skoro milion korun, další milion a půl ještě budeme potřebovat, než ji bude možné posadit zpátky. Hotová už je celá dřevěná konstrukce, kříž se opravuje v jedné brněnské dílně. S opravou plechovým prvků bychom rádi začali letos,“ popsal vranovský kněz Karel Hanslík.

Farnost už podala žádost o dotaci na ministerstvo kultury i na krajský úřad Jihomoravského kraje. Znovu se obrátila také na věřící, kteří přispěli už na opravu první věže. Ta skončila vloni v létě, celkově vyšla na 2,7 milionu korun.

Vranovský kněz Karel Hanslík o opravě druhé věže kostela (zdroj: ČT24)

Farníci přitom původně počítali s výrazně nižší částkou. Při opravách ale vyšlo najevo, že věž z roku 1773 je v mnohem horším stavu, než všichni předpokládali. Zhruba z osmdesáti procent se proto musela celá vyrábět znovu. „I když věž vznikla už v době baroka, má rokokové tvary. To znamená, že je hodně členitá a zdobená. To s sebou přináší velkou náročnost na řemeslný um lidí, kteří to mají dělat. Takový člověk už není obyčejný klempíř, ale umělecký klempíř,“ popsal před časem náročnost oprav majitel řezbářské firmy Pavel Hrbáč. Velmi podobně na tom nejspíše bude i druhá věž.