Nové ceny pro obyvatele Moravskoslezského kraje v roce 2014

Ostrava – Obyvatele Moravskoslezského kraje čeká od počátku nového roku zlevnění elektřiny a plynu a naopak zdražení vodného a stočného. Radnice většinou neměnily poplatky za odpady. Někteří dopravci zdražili jízdné a v ostravské MHD zavedli nové typy jízdenek.

Nový rok přinesl pro obyvatele Moravskoslezského kraje nové ceny. Zatímco v minulých letech se prakticky pouze zdražovalo, letos přišly i příznivé zprávy.

Elektřina a plyn

Historicky první velké zlevnění elektřiny umožnil pokles regulovaných poplatků i tržních cen. „Od prvního ledna naši zákazníci zaplatí za elektrickou energii v průměru o 12 procent méně,“ potvrzuje mluvčí ČEZ Jaroslav František Jurča.

Domácnost, která elektřinou netopí, může za rok ušetřit zhruba patnáct set korun. Lidem s přímotopy zůstane v peněženkách až šest tisíc. U plynu je pokles menší, v průměru kolem dvou procent. Lidé tak ušetří desítky korun.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Vodné a stočné

V síti Severomoravských vodovodů a kanalizací stojí voda a kanalizace od Nového roku o čtyři procenta více než loni. „Tato cena odráží náklady na nákup surové vody. Potom jde samozřejmě o potřeby investic, potřeby státem nařízené obnovy infrastrukturního majetku a další náklady,“ vysvětluje mluvčí SMVAK Eva Špirochová.

Při spotřebě90 litrůna osobu a den zaplatí čtyřčlenná domácnost asi o čtyři stokoruny ročně více. Vodné a stočné zdraží o jednotky procent také v Ostravě a Bruntále.

Poplatky za odpady

Prakticky všechny radnice ponechaly ceny za odpady na stejné úrovni jako vloni. Výjimkou je Bohumín, kde klesl poplatek za popelnici o 10 procent. „Je to díky tomu, že naši občané dobře třídí. Proto jsme jim ty výnosy, které získáváme do systému, mohli dát jako vánoční dárek,“ uvádí místostarosta Bohumína Lumír Macura (ČSSD).

Jízdné

Novinky čekají také na občasné cestující ostravskou městskou hromadnou dopravou. Místo tří typů papírových jízdenek jsou nově v platnosti čtyři. Patnáctiminutovou jízdenku nahradila desetiminutová a třicetiminutová. Zároveň se zvětšilo území, na kterém platí o pět korun dražší celodenní papírová jízdenka. „Je potřeba staré patnáctiminutové a celodenní jízdenky s územní platností pouze na území města Ostravy vyměnit v našich prodejnách do konce února tohoto roku,“ upozorňuje mluvčí Dopravního podniku v Ostravě Miroslav Albrecht.

O dvě koruny dražší je základní jízdenka v Krnově. V Opavě se o korunu zvedlo jízdné z elektronické peněženky. Už v prosinci zdražily o dvě procenta České dráhy, autobusoví dopravci ceny neměnili.