Provozovatele lyžařských areálů trápí teplé počasí

Beskydy – Provozovatelé ski areálů zatím hodnotí lyžařskou sezonu jako jednu z nejhorších vůbec. Teplé prosincové počasí nedovolilo zasněžovat, a řada středisek proto zůstává stále zavřená. Podle meteorologů je pravá zima ještě daleko.

Nová sedačková lanovka ve Ski areálu Gruň zatím jezdí naprázdno. Na svahu totiž chybí to hlavní – sníh. Sezona měla přitom začít už před Silvestrem. „Tady byly přes noc plusové teploty, takže jsme nemohli provádět další úpravu technického sněhu a všechen sníh nám odtekl,“ uvádí pověřený ředitel Ski areálu Gruň Kemal Rušitovič.

Jedním z mála ski areálů v Beskydech, kde se dá lyžovat, je Bílá. I tam se ale podmínky každým dnem zhoršují. Hlavní sezona mezi Vánocemi a Silvestrem tak řadě středisek nevyšla podle představ. Třeba na Bílou dorazilo denně kolem dvanácti set lyžařů, což je polovinu méně než v minulých letech. „Tak špatnou sezonu nepamatuji. Byly sezony, kdy bylo méně sněhu nebo kdy méně mrzlo, ale že by bylo tak dlouho teplo, to opravdu nepamatuji,“ míní vedoucí Ski areálu Bílá Jaroslav Vrzgula.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Vrtošivé zimní počasí se ale negativně podepsalo i jinde, například v penzionech a hotelech. „Hosté ruší pobyty. Na rozdíl od loňské sezony máme pokles o nějakých 40 procent,“ uvádí provozovatel penzionu Robert Volný.

Vlekaři si přejí alespoň mráz, aby mohli zasněžovat. Jenomže podle meteorologů vydrží teplejší počasí ještě minimálně dva týdny.