Tříkrálová sbírka pokračuje. Olomoucká charita už začíná počítat

Ostrava - Tradiční Tříkrálová sbírka Charity České republiky oficiálně trvá do 14. ledna. Někde lidé na Tři krále s kasičkou teprve čekají, jinde už je hotovo. V Moravskoslezském kraji a na Jesenicku vyrazilo v převlecích Kašpara, Melichara a Baltazara koledovat více než osm tisíc dobrovolníků. Další tisíce jich vybíraly nebo vybírají finanční dary v Olomouckém kraji. Pracovníci tamní arcidiecéze už rozpečetili osm set kasiček koledníků, kteří své rajóny obešli. Začali počítat. Výsledky sbírky ze severní Moravy i celé republiky budou do konce ledna.

Tříkrálová sbírka patří k největším v Česku, za čtrnáct let si získala důvěru lidí, výtěžek rok od roku roste.

„Jsme rádi, že lidé koledníky většinou nevyhánějí, ale vítají je,“ řekl ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo. Například loni přinesla Tříkrálová sbírka v moravskoslezském regionu rekordních dvanáct a půl milionu korun.

Šedesát pět procent vykoledovaných peněz se vrátí do regionu. Charity v ostravsko-opavské diecézi mají připraveno více než osmdesát projektů, kterým by penězi ze sbírky chtěly pomoci. „Většina vybraných peněz pomáhá přímo v místě, kde je lidé darovali. Podporujeme činnosti a služby, které využívá mnoho našich spoluobčanů,“ zdůraznil Lukáš Curylo.

Jako v minulých letech chtějí charity podpořit především služby pro staré lidi, nemocné a handicapované, lidi bez domova a také činnosti pro děti. „Část peněz plánujeme dát například na mobilní hospic svatého Kryštofa nebo takzvané startovací byty, které pomáhají lidem zvládnout přechod mezi azylovým domem a běžným bydlením,“ vysvětloval ředitel Charity Ostrava Martin Pražák. Velká část výnosu sbírky by měla jít také na rekonstrukci prostor pro lidi ohrožené sociálním vyloučením.

Kolednické skupinky tvoří obvykle tři koledníci dětského věku převlečení za Tři krále a jeden vedoucí, který má průkazku Charity České republiky. Peníze dárci vhazují do kasičky označené rovněž nálepkou Charita Česká republika a zapečetěné příslušným městským či obecním úřadem nebo magistrátem.

Na začátku svého koledování koledníci tradičně zamířili i do ostravského studia České televize. Novoroční přání přijal ředitel studia Tomáš Šiřina.